Tečaj higijenskog minimuma

Sukladno preporukama Ministarstva zdravstva u provedbi mjera zdravstvene zaštite, tečajevi o stjecanju osnovnog znanja o zdravstvenoj ispravnosti hrane i za stjecanje potrebnog znanja o sprečavanju zaraznih bolesti (tzv. Higijenski minimum) nastavljaju se provoditi nepromijenjenim intenzitetom.

Održavanje ispita i izdavanje potvrda provoditi će se isključivo putem interneta i telefona.

Za sve informacije možete se obratiti nadležnim HE ispostavama.

Tečaj se organizira temeljem Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti (NN 79/07, 113/08, 43/09, 130/17, 114/18, 9/20) i Pravilnika o načinu i programu stjecanja potrebnog znanja o zdravstvenoj ispravnosti hrane (NN 116/18, 9/20). Tečaj o zdravstvenoj ispravnosti hrane i osobnoj higijeni dužne su završiti osobe koje na svojim radnim mjestima u proizvodnji ili prometu hranom ili vodom za ljudsku potrošnju, dolaze u dodir s hranom te osobe koje rade na pripremi i serviranju hrane.

Tečaj o zdravstvenoj ispravnosti hrane i osobnoj higijeni dužne su završiti osobe koje na svojim radnim mjestima u proizvodnji ili prometu hranom ili vodom za ljudsku potrošnju, dolaze u dodir s hranom te osobe koje rade na pripremi i serviranju hrane. Tečaj se polazi prije početka rada i obnavlja svakih 5 godina.

Osobe koje su Tečaj položile prije 1.1.2018. godine, prvi sljedeći put trebaju obnoviti znanje pohađajući Tečaj nakon 4 godine, a zatim svakih 5 godina.

Osobe koje su završile srednjoškolsko strukovno obrazovanje u programima obrazovanja za prehrambeno-prerađivačka zanimanja i ugostiteljska zanimanja Tečaj trebaju pohađati 5 godina nakon završenog strukovnog obrazovanja.

Osobe koje su završile sveučilišni diplomski studij ili specijalistički studij iz područja medicine, farmacije, sanitarnog inženjerstva, biokemijskog inženjerstva, prehrambenog inženjerstva, nutricionizma, biologije, biotehnologije i veterinarskih znanosti posjeduju potrebna znanja o zdravstvenoj ispravnosti hrane i osobnoj higijeni te su izuzete od obaveze pohađanja tečaja(Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti  NN 130/2017).

Temeljem Pravilnika o načinu i programu stjecanja potrebnog znanja o zdravstvenoj ispravnosti hrane:

Pohađanje tečajeva po osnovnom programu obuhvaća osobe koji rade u sljedećim djelatnostima:

  1. ugostiteljski objekti u kojima se pripremaju i poslužuju pića i topli napitci
  2. skladišta i trgovine zapakirane i nezapakirane hrane koja nije lako kvarljiva i ne zahtijeva posebne temperaturne uvjete čuvanja
  3. skladišta i objekti prodaje izvan prostorija zapakirane ili nezapakirane hrane koja zahtijeva ili ne zahtijeva posebne temperaturne uvjete čuvanja (prodajna vozila, kiosci, automati, rashladne škrinje)
  4. objekti u kojima se isključivo peku smrznuti pekarski proizvodi
  5. objekti u kojima se isključivo pripremaju, peku i poslužuju prhka, lijevana ili dizana tijesta
  6. tržnice na veliko i malo koje obavljaju prodaju hrane izvan prostorija, osim primarnih proizvoda
  7. objekti u kojima se obavlja više djelatnosti, a koje su obuhvaćene točkama 1. do 6. ovoga članka

Pohađanje tečajeva po proširenom programu obuhvaća sve osobe koje na svojim radnim mjestima u proizvodnji ili prometu hranom i vodom za ljudsku potrošnju dolaze u dodir s hranom te osobe koje rade na pripremi i serviranju hrane te po novom:

  1. objekti u kojima se pružaju ugostiteljske usluge na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu
  2. objekti koji se primarno koriste kao privatni stambeni prostori, a u kojima se priprema svježi sir i vrhnje radi stavljanja na tržište
  3. objekti u kojima se obavlja djelatnost skladištenja hrane životinjskog podrijetla koji ne podliježu odobravanju u skladu s Uredbom (EZ) br. 853/2004 Europskog parlamenta i Vijeća od 29. travnja 2004. o utvrđivanju određenih higijenskih pravila za hranu životinjskog podrijetla SL L 139, 30. 4. 2004.
  4. sabirališta mlijeka od dva ili više proizvođača u sustavu otkupa od jednog objekta odobrenog za preradu mlijeka
  5. objekti u kojima se obavlja djelatnost punjenja i pakiranja pčelinjih proizvoda, osim primarne proizvodnje i osim dodataka prehrani
  6. mesnice
  7. ribarnice
  8. sabirališta divljači.

Radi lakšeg snalaženja u tablici je prikaz kategorija objekata čiji djelatnici moraju polagati tečaj po osnovnom ili proširenom programu.

KATEGORIJE OBJEKATAPolaganje tečaja po osnovnom programuPolaganje tečaja po proširenom programu
Hrana – veliki proizvođač ( mogu biti SI i VI objekti) X
Hrana – srednji proizviđač ( mogu biti SI i VI objekti) X
Hrana – mali proizvođač ( mogu biti SI i VI objekti) X
Hrana ( mali proizvođači sira i vrhnja koji rade u stambenim prostorima) i mali objekti u kojima se samo pune i pakiraju pčelinji proizvodi – VET.OBJEKTI x
Skladišta hrane ( zapakirana i nezapakirana bez obzira na uvjete čuvanja), Pakirnice , prodajna vozila, kiosci, rashladne škrinjeX 
Skladišta hrane životinjskog porijekla koja se ne odobravaju po Uredbi 853/2004 x
Socijalna samoposluga i/ili sladište donirane hraneX 
Institucionalne kuhinje ( škole, vrtići, domovi i sl.) X
Hoteli X
Catering objekti X
ugostiteljski objekti -skupina restorani X
Ugostiteljski objekti – skupina barovi ( uz pića i tople napitke mogu i usluživati pekarske proizvode, imati škrinje sa sladoledom, pripremati npr.vafle)X 
Ugostiteljski objekti na poljoprivrednom gospodarstvu x
Objekti u kojima se uslužuju pekarski proizvodi,/ peku smrnuti pekarski proizvodi  i /objekti u kojima se pripremaju peku i poslužuju prhka, lijevana i dizana tijesta. Takvi objekti mogu usluživati i kavu i tople napitke.X 
Supermarketi i hipermarketi ( izuzev odjela mesnice) X
Ostale trgovine koje imaju i narezivanje mesa., sireva, gastro pult i sl. X
Oblik trgovine s klupe, na tržnicama, osim prodaje primarnih proizvodaX 
Trgovine koje imaju samo hranu koja nije lako kvarljiva i ne zahtjeva posebne uvjete čuvanja, a mogu imati i rashladnu  škrinju) nr. Kiosk TiskaX 
Drogerije- Muller., Bippa, DM- Trgovine zapakirane hraneX 
Mesnica ( registrirani objekt koji vrši prodaju mesa, uz mljevenje  rezanje na zahtjev kupca) – vet.objekt x
Ostale odobrene mesnice koje rade mesne  pripravke ili proizvode mljeveno meso X
Ribarnica- vet.objekt x
Sabirališta divljači- vet.objekt x
Sabirališta mlijeka u sklopu otkupa jednog odobrenog objekta za preradu mlijeka x
Ljekarne i specijalizirane prodavaoniceX 

Osnovni program

Teorijska nastava za polaznike po osnovnom programu se ne održava.

Edukativne materijale u elektronskom obliku možete preuzeti na sljedećem linku:

Za ispit se prijavljuje telefonom ili na mail adresu područne HE ispostave kada ćete dobiti povratnu informaciju o terminu ispita.

HE odjelAdresaTelefonMail adresa
SamoborLj. Gaja 3701/ 3327-413epidemiologija.samobor@zzjz-zz.hr
ZaprešićP.Lončara 101/ 3310-722epidemiologija.zapresic@zzjz-zz.hr
JastrebarskoK.Tomislava 2901/ 6285-520epidemiologija.jastrebarsko@zzjz-zz.hr
Velika GoricaMatice Hrvatske 501/ 6221-233epidemiologija.velikagorica@zzjz-zz.hr
Dugo SeloD.Domjanića 1201/ 2780-243epidemiologija.dugoselo@zzjz-zz.hr
Ivanić GradOmladinska 2501/ 2883-085epidemiologija.ivanicgrad@zzjz-zz.hr
VrbovecUl 7.svibnja 1401/ 2792-963epidemiologija.vrbovec@zzjz-zz.hr
ZelinaBocakova 501/ 2020-598epidemiologija.zelina@zzjz-zz.hr

Na ispit je potrebno doći sa osobnom iskaznicom i potvrdom o plaćanju ispita.

Prošireni program

Tečajevi se organiziraju mjesečno, a grupe se formiraju prema broju zainteresiranih koji se prijave u područne HE ispostave u gradovima u kojima žele prisustvovati tečaju.

Prijave na tečaj moguće je obaviti telefonom ili na mail adresu područne HE ispostave. Povratno ćete dobiti informaciju kada je termin održavanja predavanja. Provjera znanja provodi se najranije u roku od sedam dana, a najkasnije u roku od 30 dana od dana odslušane teorijske nastave.

Ukoliko pravne osobe imaju 20 i više djelatnika koji moraju prisustvovati tečaju i ispitu, isto je moguće organizirati i u prostoru pravne osobe.

HE odjelAdresaTelefonMail adresa
SamoborLj. Gaja 3701/ 3327-413epidemiologija.samobor@zzjz-zz.hr
ZaprešićP.Lončara 101/ 3310-722epidemiologija.zapresic@zzjz-zz.hr
JastrebarskoK.Tomislava 2901/ 6285-520epidemiologija.jastrebarsko@zzjz-zz.hr
Velika GoricaMatice Hrvatske 501/ 6221-233epidemiologija.velikagorica@zzjz-zz.hr
Dugo SeloD.Domjanića 1201/ 2780-243epidemiologija.dugoselo@zzjz-zz.hr
Ivanić GradOmladinska 2501/ 2883-085epidemiologija.ivanicgrad@zzjz-zz.hr
VrbovecUl 7.svibnja 1401/ 2792-963epidemiologija.vrbovec@zzjz-zz.hr
ZelinaBocakova 501/ 2020-598epidemiologija.zelina@zzjz-zz.hr

Edukativne materijale u elektronskom obliku možete preuzeti na sljedećem  linku:

Tečaj higijenskog minimuma za frizere i kozmetičare

Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti (NN 79/07, 113/08, 43/09 i 130/17) i Pravilnik o načinu i programu stjecanja potrebnog znanja o sprečavanju zaraznih bolesti (NN 116/2018 od 21.12.2018.) propisuje slijedeće:

Osobe koje obavljaju poslove u proizvodnji, odnosno prometu kozmetičkih proizvoda, a koje na svojim radnim mjestima dolaze u neposredan dodir s kozmetičkim proizvodima, te fizičke osobe koje samostalno obavljaju djelatnost pružanja usluga njege ili uljepšavanja lica i tijela, kao i osobe koje obavljaju poslove unošenja boja i stranih tijela u kožu i sluznice, moraju imati potrebna znanja o sprečavanju zaraznih bolesti prije početka rada.

U djelatnosti pružanja usluga njege i uljepšavanja lica i tijela  uključeni su:

  • Frizerski saloni
  • Saloni za pedikuru
  • Kozmetički saloni
  • Saloni za masažu tijela

U djelatnosti unošenja boja i stranih tijela u kožu i sluznice uključeno je:

  • Tetoviranje
  • Piercing
  • Iscrtavanje obrva
  • Trajna i polutrajna šminka

Navedena znanja o sprečavanju zaraznih bolesti osobe moraju steći prije stupanja na radno mjesto, odnosno potrebno ih je obnavljati svakih pet godina.

Osobe koje podliježu obvezi pohađanja tečaja i koje isti pohađaju prvi puta, dužne su prisustvovati teorijskoj nastavi. Teorijska nastava i/ili obnavljanje znanja provodi se isključivo temeljem odobrenih edukativnih materijala. Nakon položenog ispita polaznik dobiva Potvrdu o završenom tečaju koja vrijedi 5 godina. Nakon isteka petogodišnjeg trajanja Potvrde, polaznik  više ne mora pohađati teorijsku nastavu, već svoje znanje obnavlja koristeći odobrene edukativne materijale te prijavom ispita.

Edukativne materijale u elektronskom obliku možete preuzeti na sljedećem linku:

Korištenjem stranice www.zzjz-zz.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. Više o kolačićima • Pravila privatnosti

Skip to content