Poveznice
Search
ISO 9001, ISO 14001, ISO/IEC 17025, ISO/IEC 27001

Nadzor nad provedbom DDD mjera

Telefon: 01 2883 085
Mob: 099 650 72 83
E-mail: ddd@zzjz-zz.hr

Kontakt osoba: Snježana Čopor, dipl.sanit.ing.      

Stručni nadzor nad provedbom preventivne i obvezne preventivne dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije provodi se sukladno odredbama:

  • Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti („Narodne novine“ br. 79/08,  113/08, 43/09, 130/17)
  • Pravilnika o načinu provedbe obvezatne dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije („Narodne novine“ br. 35/07, 76/12)
  • Programa mjera suzbijanja patogenih mikroorganizama, štetnih člankonožaca (Arthropoda) i štetnih glodavaca čije je planirano, organizirano i sustavno suzbijanje mjerama dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije od javnozdravstvene važnosti za Republiku Hrvatsku (Narodne novine br. 128/11)
  • Izmjenama i dopunama Programa mjera suzbijanja patogenih mikroorganizama, štetnih člankonožaca (Arthropoda) i štetnih glodavaca čije je planirano, organizirano i sustavno suzbijanje mjerama dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije od javnozdravstvene važnosti za Republiku Hrvatsku (Narodne novine 62/18)

ZZJZ Zagrebačke županije, Služba za epidemiologiju bavi se proučavanjem, praćenjem kukaca i glodavaca koji mogu predstavljati opasnost za zdravlje ljudi prijenosom zaraznih bolesti, a posebno na području Zagrebačke županije. Odjel za DDD obavlja stručne poslove istraživanja, izrade programa, stručnog nadzora nad provedbom preventivne i obvezne preventivne dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije . Obavljanje te zadaće temelji se na trajnom istraživanju i praćenju potencijalne opasnosti od mogućih prijenosnika uzročnika (vektora) zaraznih bolesti.

Na temelju prikupljenih podataka o potencijalnim vektorima, a posebno glodavcima i komarcima, Odjel za DDD izrađuje godišnji Program mjera preventivne i obvezne preventivne dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije. Odjel za DDD provodi stručni nadzor nad provedbom preventivne i obvezne preventivne dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije.

Provedba nacionalnog sustava praćenja komaraca

ZZJZ Zagrebačke županije sudjeluje u provedbi nacionalnog sustava praćenja invazivnih vrsta komaraca provedbom monitoringa na području Zagrebačke županije tj. prikupljanju podataka o raširenosti vrsta Aedes albopictus, Aedes japonicus ali i ostalih vrsta komaraca. Podaci se objedinjuju u nacionalnu bazu koja se koristiti pri izradi procjene rizika za vektorske zarazne bolesti.

Zavod je započeo s provedbom praćenja 2016. godine, a nastavlja i tijekom sezone 2019.  godine sukladno Protokolu za provedbu nacionalnog sustava praćenja komaraca metodom ovipozicijskih klopki u skladu sa Smjernicama za nadzor i praćenje invazivnih vrsta komaraca u Europi (ECDC).

Centar za determinaciju uzoraka je  Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, Odjel za DDD, Zagreb, Mirogojska 16.

Temeljem dobivenih povratnih informacija, rezultata praćenja lakše ćemo pristupiti kontroliranju raširenosti komaraca na području županije, smanjivanju njihove brojnosti, suzbijanju ali i procjeni rizika od pojave i širenja vektorskih zaraznih bolesti.

Provedenim monitoringom potvrđena je prisutnost vrste Aedes albopictus , azijskog tigrastog komarca na području gradova Zagrebačke županije: Samobor, Zaprešić, Jastrebarsko, Velika Gorica, Ivanić Grad, Dugo Selo, Sveti Ivan Zelina, Vrbovec.

Prisutnost vrste Aedes japonicus zabilježena je na području gradova: Zaprešić, Jastrebarsko, Samobor, Sveti Ivan Zelina, Ivanić-Grad, Dugo Selo i Vrbovec, jedino  na području  grada Velike Gorice nije bila zabilježena prisutnost ove vrste.

Čuvajte Vaše zdravlje – najbolje je djelovati preventivno

Invazivne vrste komaraca se brzo razmnožavaju, lako se prilagođavaju određenim klimatskim uvjetima i na taj način osvajaju nova područja.

Uloga svakog pojedinog stanovnika naše Županije u provođenju mjera za smanjenje uvjeta koji pogoduju razvoju i razmnožavanju komaraca izuzetno je važna, jer svojim aktivnim uključivanjem sudjeluje u sprečavanju širenja invazivnih vrsta.

Suzbijanje komaraca, vodeći brigu o očuvanju biološke raznolikosti provodi se prvenstveno sanacijskim postupcima u vlastitom okruženju, a temelji se na sustavnom sprječavanju uvjeta u okolišu koji pogoduju razvoju i razmnožavanju invazivnih vrsta od javnozdravstvene važnosti , što uključuje i primjenu manjih količina pesticida kako bi se smanjila emisija štetnih tvari u okoliš.

Voda je stanište neophodno za razvoj komaraca, stoga je najbolji način tijekom sezone, od ožujka do listopada (ovisno o meteorološkim prilikama) uklanjanje svih izvora vode koji omogućavaju njihov razvoj i razmnožavanje, spriječiti nakupljanje ili pak zadržavanje vode jer svaki spremnik ili stajaća voda s održivosti dulje od sedam dana može predstavljati potencijalno leglo ličinki komaraca.  

Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije apelira na potrebu provođenja asanacijsko – sanacijskih postupaka u okolišu te suzbijane ličinki komaraca (sustavni larvicidni tretmani) jer su učinkovitiji i ekološki prihvatljiviji.

Bez vode nema komaraca!

Korištenjem stranice www.zzjz-zz.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. Više o kolačićima

Skip to content