Služba za javno zdravstvo, mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti

Usluge:

Telefon: 01 3313 031
Telefax: 01 3319 108
E-mail: mentalno-zdravlje@zzjz-zz.hr

Rukovoditelj Službe: Tvrtko Pervan, dr.med., spec.školske medicine

Služba se sastoji od dva odjela, Odjela za javno zdravstvo i Odjela za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti, koji djeluju samostalno i surađujući na mnogim javno-zdravstvenim zadacima, projektima i programima.

Prioritetni posao Odjela za javno zdravstvo je procjena zdravlja i zdravstvenih potreba stanovništva na Županijskoj razini ili nižim teritorijalnim jedinicama temeljem analize javno-zdravstvenih pokazatelja koji se prikupljaju i obrađuju rutinski ili u okviru posebnih istraživanja. Ova djelatnost je kompleksna jer uz obradu podataka obuhvaća i interpretaciju zdravstvenog stanja populacije i rada zdravstvenih službi.

Odjel sudjeluje u poslovima i akcijama prevencije najznačajnijih javno-zdravstvenih problema na razini zajednice što uključuje rano otkrivanje kroničnih nezaraznih bolesti kao i provedbu programa za poboljšanje kvalitete zdravlja populacije (Nacionalni programi).

Posebna pažnja posvećuje se osjetljivim skupinama, naročito populaciji starije životne dobi. Potreba za gerontološkom djelatnošću proizašla je iz činjenica da starije osobe imaju biološke i fiziološke karakteristike koje zahtijevaju zaseban populacijski pristup.

Odjel, ali i Služba u cjelini, sudjeluju u interdisciplinarnim programima zdravstvenog prosvjećivanja i promicanja zdravlja prilagođenih kulturološkim specifičnostima područja i ciljnih skupina, te programima smanjenja nejednakosti u zdravlju.

Odjel za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti primarno se bavi preventivnim aktivnostima na unaprjeđenju mentalnog zdravlja populacije, posebno osjetljivih skupina (mladih, socijalno ugroženih, osoba starije životne dobi) kroz rad svojih pet savjetovališta te kroz posebne projekte i programe (nacionalnog ili Županijskog značaja). Naročita pažnja posvećuje se prevenciji svih vrsta ovisnosti, a Odjel sprovodi i izvanbolničko liječenje ovisnosti s naglaskom na ovisnosti o psiho-aktivnim supstancama (drogama), uz testiranje na droge, propisivanje supstitucijske terapije i provođenje pravosudnih mjera obaveznog liječenja od ovisnosti.

Korištenjem stranice www.zzjz-zz.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. Više o kolačićima