Poveznice
ISO 9001, ISO 14001, ISO/IEC 17025, ISO/IEC 27001

Služba za javno zdravstvo, mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti

Usluge:

Služba za javno zdravstvo, mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije je organizirana kroz dvije djelatnosti: javnog zdravstva, koje se prvenstveno bavi provođenjem nacionalnih preventivnih programa i lokacijski je smještena u Velikoj Gorici, te zaštite mentalnog zdravlja i prevencije ovisnosti koje brine o zaštiti mentalnog zdravlja kroz savjetovališne tretmane i preventivne aktivnosti, te provodi četiri županijska programa i jedan nacionalni program; također skrbi o osobama oboljelima od bolesti ovisnosti kroz proces  izvanbolničkog liječenja.

Odjel za javno zdravstvo

Odjel za javno zdravstvo u prvom redu obuhvaća provedbu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva, Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke te Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice za područje Zagrebačke županije. Osim toga, djelatnost javnog zdravstva podrazumijeva obilježavanje važnih javnozdravstvenih datuma s ciljem osvještavanja populacije o prevenciji raznih bolesti, kao i poticanja na zdrav način života.

Također, nadopunjuju se i obrađuju statistička izvješća zdravstvenih djelatnosti za područje Zagrebačke županije. Na zahtjev Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, za područje Zagrebačke županije, vrši se prikupljanje i/ili nadopuna podataka za javnozdravstvene registre i mortalitetnu statistiku.

Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva

Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka debelog crijeva obuhvaćena je populacija u dobi od 50 do 74 godine. Članovi tima Javnog zdravstva u centralnoj aplikaciji evidentiraju odaziv pojedine osobe, pripremaju i šalju pozivno pismo i testove na skriveno krvarenje u stolici. Po zaprimanju uzoraka, isti se testiraju, te ukoliko se test pokaže pozitivnim, osoba se upućuje i priprema za daljnji kolonoskopski pregled u neku od suradnih Klinika na području Grada Zagreba. Sve pozive i potreban materijal za testiranje korisnici programa dobivaju na svoje kućne adrese. U slučaju dodatnih upita uz odaziv, testiranje i kolonoskopski pregled, korisnicima je na raspolaganju besplatni telefon.

Troškove slanja pozivnih pisama, testova na skriveno krvarenje u stolici i kolonoskopskih pregleda snose Ministarstvo zdravstva i HZZO.

Besplatni broj telefona za Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva:
0800 200 012

Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke

Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka dojke obuhvaćene su žene u dobi od 50 do 69 godina. Putem centralne informatičke aplikacije, svake dvije godine, korisnicama programa dogovara se termin mamografskog pregleda u najbližoj radiološkoj jedinici prema mjestu stanovanja. Pozivi s terminom i lokacijom održavanja pregleda šalju se na kućnu adresu korisnica. U slučaju dodatnih upita vezanih uz odaziv, odnosno sam pregled, korisnicama je na raspolaganju besplatni telefon. Također, za potrebe programa, u centralnu informatičku aplikaciju bilježe se svi podaci relevantni za što veći odaziv korisnica.

Troškove slanja pozivnih pisama i mamografskih pregleda snose Ministarstvo zdravstva i HZZO.

Besplatni broj telefona za Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke:
0800 200 184

Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice – u reorganizaciji

Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka vrata maternice obuhvaćene su žene u dobi od 25 do 64 godine. Članovi tima Javnog zdravstva korisnicama programa na kućne adrese šalju pozivna pisma za PAPA test s kontakt podacima njihovih izabranih ginekologa.

Uslijed reorganizacije Programa na nacionalnoj razini, provođenje Programa, a samim time i slanje pozivnih pisama, odgođeno je do daljnjeg.

Zdravstvena statistika i arhiv zavoda

U okviru djelatnosti posao zdravstvene statistike podrazumijeva prikupljanje, kontrolu i obradu podataka zdravstvene statistike pojedinih zdravstvenih djelatnosti na razini jedinica područne samouprave Županije te kontrolu elektronskih obrazaca hospitalizacije (JZ-REH), koji se za svakog bolesnika popunjavaju prilikom otpusta iz bolnice.

U sklopu arhivskih poslova, vrši se zaštita i obrada arhivskog i registraturnog gradiva Zavoda.

Djelatnici i brojevi telefona:

 • Ines Drvar, dr.med., voditeljica tima – 01 6265 034
 • Igor Stojaković, bacc.med.techn. – 01 6052 397
 • Božica Jankeš, viši stručni referent za statistiku i arhivu – 01 6052 398

E-mailjavno-zdravstvo@zzjz-zz.hr
Lokacija: Velika Gorica, Šetalište Franje Lučića 21

Odjel za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti

U dva tima mentalnog zdravlja i prevencije ovisnosti rade liječnici, psiholozi i medicinske sestre/tehničari, a usluge se korisnicima pružaju u šest gradova Županije.

Za dolazak se potrebno naručiti telefonskim putem na isti broj centralnog naručivanja za sve lokacije (099 7383 288, radnim danom između 12 i 15 h) ili na broj telefona prema lokaciji tijekom radnog vremena pojedinog savjetovališta. Također nam se možete javiti i na e-mail mentalno-zdravlje@zzjz-zz.hr

Županijski programi koje provodimo su:

 1. Program prevencije pušenja – putem edukativnih radionica, promidžbenih materijala, predavanja i obilježavanja važnih datuma radimo na osvještavanju pučanstva o rizicima i štetnosti korištenja duhanskih proizvoda, te u sklopu novopokrenutog Nacionalnog programa za probir i rano otkrivanje raka pluća 2020. – 2024. održavamo
  Školu nepušenja u suradnji s liječnicima obiteljske medicine.
 2. Program zaštite mentalnog zdravlja – putem savjetodavnog tretmana te edukativnog i promidžbenog rada brinemo o očuvanju mentalnog zdravlja te promičemo svijest o važnosti mentalnog zdravlja u svim sferama života. Pri tome surađujemo s vrtićima, školama i drugim institucijama kao što su Crveni križ, centri za socijalnu skrb i pravosudne ustanove.
 3. Program izvanbolničkog liječenja ovisnosti – kroz ambulantni tretman skrbimo o zdravlju osoba oboljelih od bolesti ovisnosti te provodimo različite vrste edukacija i promidžbenih aktivnosti s ciljem prevencije bolesti ovisnosti.
 4. Program promicanja tjelesne aktivnosti i prevencije pretilosti – kroz preventivne akcije i edukativne projekte upozoravamo na važnost tjelesne aktivnosti kao komponente održavanja zdravlja – kako tjelesnog tako i mentalnog. Također nudimo savjete i pomoć oko regulacije tjelesne težine.

Provodimo i Nacionalni program za probir i rano otkrivanje raka pluća 2020. – 2024., uspostavljen Odlukom Ministarstva zdravstva 10. siječnja 2020., a od 1. listopada liječnici obiteljske medicine upućuju rizične pacijente na dijagnostički pregled s ciljem otkrivanja raka pluća u što ranijim stadijima, kako bi se povećalo njihovo preživljavanje.  Nacionalnim programom je obuhvaćena populacija aktivnih pušača u dobi od 50 do 75 godina te bivših pušača koji su prestali pušiti unutar 15 godina prije probira, uz pušački staž od minimalno 30 pack-year (izračun po formuli: BROJ CIGARETA DNEVNO/20 x GODINE PUŠENJA = PUŠAČKI STAŽ). Svima koji zadovoljavaju kriterije za sudjelovanje u Programu, liječnici obiteljske medicine će preporučiti uključivanje u školu nepušenja pri nadležnom zavodu za javno zdravstvo.

Lokacije Savjetovališta:

 • ZAPREŠIĆ, Mokrička 54, Zdravstveni centar „Zaprešić-sjever“  
  Tel: 3313-031
 • SAMOBOR, Gajeva 37, Dom zdravlja Samobor    
  Tel: 3330-763
 • VELIKA GORICA, Šetalište Franje Lučića 21  
  Tel: do daljnjeg 099 73 83 288
 • JASTREBARSKO, Kralja Tomislava 27, Dom zdravlja Jastrebarsko (ambulanta školske medicine)
  Tel: 6272-745
 • VRBOVEC, Ulica 7. Svibnja 14, Dom Zdravlja Vrbovec (ambulanta školske medicine)  
  Tel: 2793-163
 • DUGO SELO, Dragutina Domjanića 12A, Dom zdravlja Dugo Selo (ambulanta školske medicine)
  Tel: 099 73 83 288 (radnim danom između 13 i 15 h)

Djelatnici:

 • Maja Stojčević, dr.med., spec. psihijatrije, rukovoditeljica Službe
 • Tvrtko Pervan, dr.med., spec. školske medicine, subspec. adiktolog, v.d. voditelja Odjela za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti
 • Miljenka Plečko, prof. psihologije
 • Tihana Dominić, prof. psihologije
 • Tea Mikelec, bacc. med. techn.
 • Ivana Draganić, med. sestra
 • Marija Šeketa, med. sestra
 • Alan Petranović, mag. psych.

Telefon za centralno naručivanje (radnim danom 12-15 h): 099 73 83 288

e-mail: mentalno-zdravlje@zzjz-zz.hr

Korištenjem stranice www.zzjz-zz.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. Više o kolačićima

Skip to content