Poveznice

ISO 9001
ISO 14001
ISO/IEC 17025
ISO/IEC 27001

Služba za epidemiologiju

Usluge:

Telefon (HEO Velika Gorica)01 622 1233
Telefax: 01 2883 085
E-mail: epidemiologija@zzjz-zz.hr

Rukovoditeljica: Sanja Zrilić, dr.med.spec.epidemiolog

Osnovni ciljevi rada epidemiološke službe su prevencija zaraznih i onih nezaraznih bolesti koje su od velikog javnozdravstvenog značaja.

U tu svrhu prikupljaju se podaci o kretanju zaraznih bolesti prema prijavama pojedinačnih oboljenja ili epidemija koje pristižu iz ordinacija primarne zdravstvene zaštite, iz bolnica i laboratorija, svakodnevno se prati epidemiološka i epizootiološka situacija te provode protuepidemijske mjere.

Pored toga, nadziru se sve osobe zaposlene u proizvodnji, preradi, uskladištavanju i transportu prehrambenih proizvoda, djelatnici u zdravstvu, ustanovama za odgoj i obrazovanje predškolske i školske djece te osobe koje pružaju usluge njege građana, a vrši se i nadzor nad rizičnim objektima.

Služba organizira i tečajeve za stjecanje osnovnog znanja o zdravstvenoj ispravnosti namirnica i osobnoj higijeni osoba koje rade u proizvodnji i prometu namirnica te provodi zdravstveno obavješćivanje, prosvjećivanje i odgoj.

Služba vrši i nadzor nad provođenjem mjera DDD-a u županiji te provodi protuepidemijske DDD mjere.

Služba za epidemiologiju vrši i nadzor nad provođenjem obveznog cijepljenja  te distribuira cjepivo potrebno za provođenje Programa obveznog cijepljenja u Zagrebačkoj županiji. Zbog nadzora nad provođenjem obveznog cijepljenja u službi je organizirano Savjetovalište za cijepljenje.

Sve informacije koje se prikupljaju te postupci i aktivnosti koje se izvode ovisno o dobivenim informacijama izvršavaju se po pravilima epidemiološke struke i pripadajućim zakonima i pravilnicima:

 • Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti (NN-79/07,NN-113/08,NN-43/09)
 • Odluka o mjerama za sprečavanje i suzbijanje akutne mlohave kljenuti i Creutzfeldt-Jakobove bolesti (NN- 126/00)          
 • Lista zaraznih bolesti čije je sprječavanje i suzbijanje od interesa za Republiku Hrvatsku ( NN-60/2014)
 • Pravilnik o načinu obavljanja zdrvstvenih pregleda osoba koje su kliconoše Ili se sumnja da su kliconoše određenih zaraznih bolesti (NN23/94,NN-47/94)
 • Pravilnik o načinu obavljanja zdravstvenih pregleda osoba koje su pod zdravstvenim nadzorom  (NN-23/94, NN-93/00)
 • Pravilnik o načinu provođenja imunizacije, seroprofilakse, kemoprofilakse protiv zaraznih bolesti, te osobama koje se podvrgavaju toj obvezi (NN-103/13)
 • Pravilnik o učestalosti kontrole i normativima mikrobiološke čistoće u objektima pod sanitarnim nadzorom (NN-137/09)
 • Program mjera suzbijanja patogenih mikroorganizama,štetnih člankononžaca i  štetnih glodavaca čije je planirano,organizirano i sustavno suzbijanje mjerama dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije od javno zdravstvene važnosti za RH području RH (NN-128/11)
 • Pravilnik o uvjetima koje moraju udovoljavati pravne i fizičke osobe koje obavljaju djelatnost obvezatne dezinfekcije,dezinsekcije i deratiz kao mjere za sprječavanje i suzbijanje zaraznih bolesti pučanstva ( NN-35/2007)
 • Pravilnik o načinu provedbe obvezatne dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije ( NN-35/07, NN-76/1)
 • Pravilnik o načinu stjecanja osnovnog znanja o zdravstvenoj ispravnosti namirnica i higijeni osoba koje rade u proizvodnji i prometu živežnih namirnica ( NN-23/94)
 • Pravilnik o uvjetima i načinu obavljanja mjera za sprečavanje i suzbijanje bolničkih infekcija ( NN-85/12, NN-129/13)
 • Zakon o vodi za ljudsku potrošnju ( NN-56/2013)

Služba je organizirana u 7 timova na 8 lokacija ( Po jedan tim u gradovima Samobor, Zaprešić, Jastrebarsko, Velika Gorica, Dugo Selo i Ivanić-Grad, te jedan tim koji pokriva 2 lokacije-Vrbovec i Zelinu). Jedan tim čini specijalist epidemiolog, sanitarni inženjer i sanitarni tehničar.

Korištenjem stranice www.zzjz-zz.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. Više o kolačićima

Skip to content