Poveznice
Search
ISO 9001, ISO 14001, ISO/IEC 17025, ISO/IEC 27001

Savjetovališta za cijepljenje

E-mail: vanja.slavic.vrzic@zzjz-zz.hr

Koordinatorica programa: Vanja Slavić-Vrzić, dr.med.spec. epidemiologije

Imunoprofilaksa je umjetno stvaranje imunosti. Može se provoditi na dva načina: cijepljenjem (aktivna zaštita) i unošenjem imunoglobulina (pasivna zaštita). Cijepljenjem u organizam unosimo tvari (npr. mrtve uzročnike) koje stimuliraju naš imunološki sustav da on sam (zato je aktivna) proizvodi protutijela. Pasivnom zaštitom unosimo u organizam već gotova protutijela (imunoglobuline) i upotrebljavamo je kad nam je potrebna brza zaštita. Cijepljenje se može obaviti prije izloženosti uzročniku (npr. cijepljenje djece protiv ospica) ili nakon izloženosti uzročniku (npr. cijepljenje protiv bjesnoće nakon ugriza bijesne ili na bjesnoću sumnjive životinje).

Zahvaljujući obveznom programu cijepljenja i dobrom obuhvatu cijepljenjem u Zagrebačkoj županiji danas smo zaboravili da neke zarazne bolesti postoje, međutim ukoliko se broj cijepljene djece smanji postoji mogućnost ponovne pojave ovih zaraznih bolesti (kao npr. tisuće oboljelih od ospica u BiH).

Zbog kampanja protiv cijepljenja kojih smo bili svjedoci u posljednje vrijeme sve je više roditelja koji ne žele cijepiti svoju djecu i sumnjaju u obvezni program cijepljenja. Da bi roditelji djece koja podliježu obveznom cijepljenju otklonili sve sumnje o koristi cijepljenja i mogućim neželjenim reakcijama, te dobili znanstveno utemeljenu informaciju, epidemiolozi Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije će im u Savjetovalištu za cijepljenje biti na raspolaganju u 8 gradova županije ( Zaprešić, Samobor, Jaska, Velika Gorica, Vrbovec, Zelina, Dugo selo i Ivanić Grad).

U savjetovalištu se mogu dobiti informacije i o drugim neobaveznim cijepljenjima koja se preporučuju u specifičnim situacijama. Potrebno je javiti se u područnu epidemiološku ispostavu Zavoda za javno zdravstvo telefonom i dogovoriti termin (kontakti dostupni na web stranici Zavoda)..

Korištenjem stranice www.zzjz-zz.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. Više o kolačićima

Skip to content