Poveznice
Search
ISO 9001, ISO 14001, ISO/IEC 17025, ISO/IEC 27001

Postupak oslobađanja praktičnog dijela nastave TZK

Cilj i zadaća predmeta tjelesne i zdravstvene kultura u školama je poboljšanje funkcionalne sposobnosti krvno-žilnog, dišnog i mišićno-koštanog sustava. Poboljšanje motoričkih sposobnosti i stvaranje navike svakodnevnog tjelesnog vježbanja pridonosi očuvanju i unapređenju zdravlja svakog pojedinca. Nastavni plan i program tjelesne i zdravstvene kulture (osnovna škola) osmišljen je po razvojnim razdobljima. Svako razvojno razdoblje sadrži obrazovne (teorijska i motorička znanja), antropološke i odgojne zadaće. Sastavni dio plana i programa je i dodatak za učenike s posebnim potrebama. Nastavni plan i program tjelesne i zdravstvene kulture za srednju školu sadrži i Okvirni program tjelesne i zdravstvene kulture za učenice i učenike koji iz zdravstvenih razloga moraju ostvariti posebni program. Tako koncipiran Nastavni plan i program omogućava svakom učeniku/ci ,bez obzira na teškoću ili bolest, sudjelovanje u nastavi TZK. U školama se nalazi 10-15 % djece koja boluju od neke kronične bolesti ili imaju teškoće u razvoju i trebaju prilagodbu nastave tjelesne i zdravstvene kulture.

Članak 80. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi omogućuje učenicima oslobađanje (privremeno ili trajno) od sudjelovanja u određenoj aktivnosti koja bi štetila njihovom zdravlju.

Plan i program mjera zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja koji uređuje preventivno odgojne i specifične mjere zdravstvene zaštite školske djece i studenata u točci 1.8.4. Zdravstvena i tjelesna kultura uređuje pitanja utvrđivanja zdravstvenog stanja i sposobnosti za prilagođeni program TZK, primjereni oblik tjelesne aktivnosti, pregled prije započinjanja bavljenja sportskom aktivnošću te pregled prije natjecanja u školskim sportskim klubovima. Izvršitelj navedenih aktivnosti je nadležni tim školske medicine.

Cilj ocjene sposobnosti sudjelovanja na nastavi tjelesne i zdravstvene kulture je procijeniti koje aktivnosti (iz nastavnog plana i programa) mogu pogoršati bolest, dovesti do egzacerbacije ili prouzročiti ozljedu te preporučiti one aktivnosti koje doprinose unapređenju i očuvanju zdravlja. Svakom učeniku treba omogućiti bavljenje tjelesnom aktivnošću u skladu sa zdravstvenim stanjem i stupnjem razvoja.

Fizička aktivnost, kretanje i bavljenje sportom imaju značajni utjecaj na zdravlje, posebno mladih.

Često puta (zbog neznanja ili straha roditelja, nastavnika, učenika) učenici se oslobađaju i onih aktivnosti koje održavaju i poboljšavanju njihovu funkcionalnu sposobnost.

Potvrdu o oslobađanju od nastave TZK nakon akutne bolesti koja ne zahtjeva izostanak duže od mjesec dana izdaje izabrani doktor.

Postupak:

  1. Roditelj, na početku školske godine ili tijekom školske godine, podnose zamolbu školi za oslobađanje od pojedinih aktivnosti na nastavi TZK. U zamolbi navode koje su to poteškoće ili bolest zbog kojih se traži oslobađanje.
  2. Škola dostavlja popis učenika nadležnom liječniku škole.
  3. Ukoliko nadležni školski liječnik uoči da na popisu nema učenika za kojeg smatra da treba biti oslobođen dijela aktivnosti kontaktira roditelja te ga upoznaje s postupkom.
  4. Na osnovu dokumentacije i pregleda učenika liječnik utvrđuje koje aktivnosti iz Nastavnog plana i programa su kontraindicirane za učenika. S profesorom TZK dogovara aktivnosti iz programa koje će učenik izvoditi u potpunosti, izvoditi u smanjenom opsegu ili intenzitetu ili ih neće uopće izvoditi.
  5. Potvrdu dostavlja Učiteljskom / Nastavničkom vijeću koje na osnovu tog dokumenta donosi rješenje sukladno članku 80. Zakona.
  6. Studenti zamolbu podnose profesoru tjelesne i zdravstvene kulture. Temeljem pregleda i medicinske dokumentacije nadležni liječnik fakulteta s profesorom TZK i studentom dogovaraju  način i vrstu tjelesnog vježbanja.

Rezultat zamolbe može biti:

A ) Privremeno oslobađanje

  • svih aktivnosti( rekonvalescencija nakon bolesti ili traume)
  • samo dijela aktivnosti

B ) Trajno tijekom čitave školske godine

  • dijela aktivnosti
  • potpuno svih aktivnosti (učenik sudjeluje na nastavi TZK u pripremnom dijelu sata ( vježbe oblikovanja ), a iz predmeta ostaje neocijenjen. Uporište je u članku 80. Zakona)

C ) Primjena Nastavnog plana i programa za djecu s posebnim potrebama, odnosno Okvirnog programa TZK za učenice i učenike koji iz zdravstvenih razloga moraju ostvariti poseban program

D ) Odbijanje zahtjeva kao neosnovanog

Za pregled i izdavanje potvrde potrebno se naručiti na brojeve telefona navedene u Kontakti – Služba za školsku i sveučilišnu medicinu.

Korištenjem stranice www.zzjz-zz.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. Više o kolačićima

Skip to content