Poveznice
ISO 9001, ISO 14001, ISO/IEC 17025, ISO/IEC 27001

Obrisak oka, zvukovoda, usne šupljine, akutne i kronične rane

Uzorak obriska oka ili sadržaj iz zvukovoda uzima  liječnik. Obrisak ili sadržaj akutne ili kronične rane uzima liječnik ili drugo stručno zdravstveno osoblje.

Uzimanje uzoraka:

  1. Bris uha (vanjskog zvukovoda) se uzima se tako da se jednim navlaženim brisom počiste eventualno nakupljene kruste i sasušeni sekret. Zatim se drugim brisom navlaženim u fiziološku otopinu pobriše i pošalje u laboratorij.
  2. Bris jezika i usne šupljine uzima se tankim brisom, te se pobriše promjena iz koje se želi kultivacija bakterija/gljiva.
  3. Bris spojnice oka uzima se tankim brisom, tako da se spusti donji kapak i obriše spojnica ili podigne gornji, ovisno koji dio se želi ispitati. Ne stavljati u hladnjak!
    Poželjno je stavljanje brisa u transportni medij.
  4. Bris rane  uzima se nakon prethodnog ispiranja rane fiziološkom otopinom. Zatim se sterilnim debljim brisom rotacijom uzme bris s ruba rane. Ako se uzima više uzoraka, potrebno ih je označiti.

Korištenjem stranice www.zzjz-zz.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. Više o kolačićima

Skip to content