Poveznice
Search
ISO 9001, ISO 14001, ISO/IEC 17025, ISO/IEC 27001

Obrisci ždrijela, nazofarinksa i nosa

Metodom kultivacije se traže uzročnici upale ili kloconoštvo. Izoliranim patogenim uzročnicima određuje se osjetljivost na antibiotike. Obriske uzima liječnik specijalist za uho, grlo i nos, liječnik obiteljske medicine, pedijatar ili drugo stručno zdravstveno osoblje.

Uzimanje uzoraka:

  1. Bris ždrijela uzima se s odgovarajućim brisom (deblji) i s pomoću špatule kojom se pritisne jezik. Obrišu se tonzilarni lukovi, pazeći da se ne dotaknu jezik i bukalna sluznica.
  2. Bris nazofarinksa se uzima tankim brisom navlaženim u fiziološku otopinu. Podigne se vršak nosa i lagano po donjem nosnom hodniku uz septum se uvede bris do nazofarinksa te se lagano rotira i izvuče. Kod sumnje na upalu srednjeg uha i sinusa bris nazofarinksa nije dobar uzorak. U tom slučaju treba uzeti aspirat.
  3. Bris nosa se uzima tankim ili debljim brisom i obriše se samo prednji dio (vestibulum) nosa.

Ako se bris pohranjuje u transportni medij nije ga potrebno stavljati u hladnjak, a može se uzeti i dan prije dostave u laboratorij.

Korištenjem stranice www.zzjz-zz.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. Više o kolačićima

Skip to content