Poveznice
Search
ISO 9001, ISO 14001, ISO/IEC 17025, ISO/IEC 27001

Služba za školsku i sveučilišnu medicinu

Popis odgojno-obrazovnih ustanova i nadležnih timova školske medicine »

Usluge:

Telefon: 01 2883 086
Telefax: 01 2883 087
E-mail: bernarda.krnic@zzjz-zz.hr

Rukovoditeljica Službe: Bernarda Krnić, dr.med., spec. školske medicine

Službu za školsku i sveučilišnu medicinu Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije čini 11 timova u 8 gradova Zagrebačke županije (Velika Gorica, Zaprešić, Samobor, Jastrebarsko, Dugo Selo, Ivanić Grad, Vrbovec i Sv. Ivan Zelina) koji skrbe za učenike 49 osnovnih i 15 srednjih škola te studente veleučilišta u Velikoj Gorici i Zaprešiću.

U skladu s odredbama Zakona o zdravstvenoj zaštiti (NN 150/2008) i Mrežom javne zdravstvene službe (NN 98/2009) za zdravlje svakog učenika/studenta, od upisa u 1. razred osnovne škole pa do završetka školovanja, skrbe izabrani obiteljski liječnik/pedijatar i nadležni školski liječnik službeno imenovan za svaku odgojno-obrazovnu ustanovu u RH.

Prema Programu mjera za djelatnost preventivno-odgojnih mjera za zdravstvenu zaštitu školske djece i studenata (poveznica) koje donosi ministar zdravlja (NN 126/2006), timovi školske medicine provode specifične i preventivne aktivnosti za učenike i studente (sistematski i kontrolni pregledi, namjenski pregledi, probiri ili skrininzi, cijepljenja i ostale mjere zaštite od zaraznih bolesti, zdravstveno odgojne aktivnosti, savjetovališni rad i ostale propisane mjere).

Nadležni školski liječnici škola članovi su Stručnih povjerenstava za utvrđivanje psihofizičkog stanja djece za potrebe upisa u prvi razred osnovne škole kao i za određivanje primjerenog oblika školovanja za učenike tijekom osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja.

Specifičnost i posebna snaga školske medicine leži u suradnji kako sa školama (učiteljima, razrednicima, stručnim službama) tako i s roditeljima, zdravstvenim djelatnicima u primarnoj i sekundarnoj zdravstvenoj zaštiti, a prema potrebi s djelatnicima ostalih službi čija je zadaća briga o djeci školske dobi i studentima (uredi državne uprave, centri za socijalnu skrb, MUP…)

Zbog specifičnosti razvojnog razdoblja te mnogostrukih utjecaja na razvoj mladih, ciljevi specifične i preventivne zdravstvene zaštite mladih obuhvaćaju:

  • Rano uočavanje i prepoznavanje bolesti ili poremećaja zdravlja
  • Sprečavanje nastanka društveno neprihvatljivog oblika ponašanja
  • Usvajane stavova i navika zdravijeg načina života
  • Razvijanje odgovornosti za osobno zdravlje
  • Zaštita mentalnog zdravlja osobito vezano uz probleme učenja i prilagodbe na školu
  • Zaštita reproduktivnog i spolnog zdravlja
  • Rad sa djecom koja imaju kronične poremećaje zdravlja

Korištenjem stranice www.zzjz-zz.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. Više o kolačićima

Skip to content