Služba za zdravstvenu ekologiju

Odjeli:

Usluge:

Telefon: 01 28 890 58
Telefax: 01 332 31 71
E-mail: marina.hublin@zzjz-zz.hr

Rukovoditeljica Službe: Marina Hublin, dipl.ing.preh.teh.

Služba je locirana u Rakitju (Grad Sveta Nedelja), Školska 2, u zgradi Doma zdravlja.

Služba za zdravstvenu ekologiju provodi mjere i ispitivanja sa ciljem zaštite i unaprjeđenja zdravlja stanovništva  Zagrebačke županije vezane uz elemente okoliša s mogućim štetnim djelovanjem. Provode se u odnosu na fizikalne, kemijske i biološke elemente okoliša i to u medijima koji sa stanovništvom dolaze u dodir.

Mjere i ispitivanja provode se temeljem Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti (NN 79/07 sa izmjenama i dopunama), Zakona o hrani (NN 46/07 sa izmjenama i dopunama), Zakon o higijeni hrane i mikrobiološkim kriterijima za hranu (NN 81/13), Zakona o vodi za ljudsku potrošnju (NN 56/13 sa izmjenama i dopunama).

Odjel za ispitivanje voda osposobljen je prema zahtjevima norme HRN EN ISO/IEC 17025 od 15.03.2010., a od 17.11.2014. Služba za zdravstvenu ekologiju.

Potvrda o akreditaciji prema normi HRN EN ISO/IEC 17025 znači da se ispitivanja provode prema najvišim standardima, te je laboratorij priznat i ravnopravan drugim europskim laboratorijima koji su akreditirani po toj normi za isto područje ispitivanja.

Popis metoda iz područja akreditacije dostupan je na stranici Hrvatske akreditacijske agencije (www.akreditacija.hr) u registru akreditacija, pod brojem 1227.

Laboratorij je ovlašten kao službeni laboratorij za obavljanje određenih analiza u vodi za piće rješenjem Ministarstva poljoprivrede od 18.03.2013., a Služba za zdravstvenu ekologiju od 25.3.2015. za ispitivanja mineralne, prirodne izvorske i stolne vode, hrane i hrane za životinje, te okolišnih uzoraka u proizvodnji hrane.

Služba za zdravstvenu ekologiju ovlaštena je za službene kontrole vode za ljudsku potrošnju rješenjem Ministarstva zdravlja od 23.12.2015. godine.

Zadatak Službe je praćenje, analiza i ocjena utjecaja okoliša i hrane na zdravlje stanovništva na području Zagrebačke županije i to:

  • Vode za ljudsku potrošnju i stanje vodoopskrbe
  • Vode za sport, kupanje, podzemne, površinske, za rekreaciju i fizikalnu terapiju
  • Hrane i sirovina za pripremu hrane
  • Mikrobiološke čistoće površina, predmeta i ruku koje dolaze u dodir sa hranom

Djelatnost je organizirana kroz  odjele i odsjeke:

  • Odjel za ispitivanje voda (ispitivanje vode za piće, bazenske i površinske vode)
  • Odsjek za mikrobiološka ispitivanja voda
  • Odsjek za fizikalno kemijska ispitivanja voda
  • Odjel za higijenu prehrane (ispitivanje hrane i briseva površina)

Postupak za rješavanje pritužbi u Službi za zdravstvenu ekologiju:

Korištenjem stranice www.zzjz-zz.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. Više o kolačićima