Poveznice
ISO 9001, ISO 14001, ISO/IEC 17025, ISO/IEC 27001

Služba za zdravstvenu ekologiju

Odjeli:

Usluge:

Izvješća »

Telefon: 01 28 890 58, 01 62 724 64
Telefax: 01 332 31 71
E-mail: ivana.pulic.zelenika@zzjz-zz.hr 

V.d. rukovoditelja Službe: Ivana Pulić Zelenika, dipl.san.ing.
Voditelj kvalitete laboratorija: Nikolina Ciban, dipl.ing.kem.

Služba je locirana u Rakitju (Grad Sveta Nedelja), Školska 2, u zgradi Doma zdravlja.

Služba za zdravstvenu ekologiju provodi mjere i ispitivanja sa ciljem zaštite i unaprjeđenja zdravlja stanovništva Zagrebačke županije. Ispitivanja koja se provode vezana su uz elemente okoliša s mogućim štetnim djelovanjem na ljudsko zdravlje. Provode se u odnosu na fizikalne, kemijske i biološke elemente okoliša i to u medijima koji sa stanovništvom dolaze u dodir.

Mjere i ispitivanja provode se temeljem Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti (NN 79/07 sa izmjenama i dopunama), Zakona o hrani (NN 81/13 sa izmjenama i dopunama), Zakona o higijeni hrane i mikrobiološkim kriterijima za hranu (NN 81/13 sa izmjenama i dopunama), Zakona o vodi za ljudsku potrošnju (NN 30/2023).

Služba za zdravstvenu ekologiju od 2010 g. osposobljena je prema zahtjevima norme HRN EN ISO/IEC 17025.

Potvrda o akreditaciji prema normi HRN EN ISO/IEC 17025 dokaz je da se ispitivanja provode prema  odgovarajućim standardima kvalitete te je laboratorij priznat i ravnopravan drugim laboratorijima koji su akreditirani  za isto područje ispitivanja.

Popis metoda iz područja akreditacije dostupan je na stranici Hrvatske akreditacijske agencije u registru akreditacija, pod brojem 1227.

Laboratorij je ovlašten kao službeni laboratorij za obavljanje određenih analiza mineralne, prirodne izvorske i stolne vode, hrane i hrane za životinje, te okolišnih uzoraka u proizvodnji hrane rješenjem Ministarstva poljoprivrede.

Laboratorij je također ovlašten za službene kontrole vode za ljudsku potrošnju rješenjem Ministarstva zdravstva.

Zadatak Službe za zdravstvenu ekologiju je praćenje, analiza i ocjena utjecaja okoliša i hrane na zdravlje stanovništva na području Zagrebačke županije i to:

  • Vode za ljudsku potrošnju, podzemne vode i stanje vodoopskrbe
  • Vode za sport, kupanje, za rekreaciju i fizikalnu terapiju
  • Hrane i sirovina za pripremu hrane
  • Mikrobiološke čistoće površina, predmeta i ruku koje dolaze u dodir sa hranom

Djelatnost je organizirana kroz sljedeće Odjele:

Postupak za rješavanje pritužbi u Službi za zdravstvenu ekologiju:

Pravilo odlučivanja koje se primjenjuje uz izjave o sukladnosti na ispitnim izvješćima:

  • ukoliko je pravilo odlučivanja navedeno u zakonskim propisima/odlukama, prilikom donošenja izjave o sukladnosti primjenjuju se zahtjevi iz zakonskih propisa/odluka za područje ispitivanja na koje se odnosi
  • ukoliko pravilo odlučivanja nije propisano zakonskim propisima/odlukama, primjenjuje se pravilo jednostavnog odlučivanja:

Pri donošenju izjave o sukladnosti mjernih rezultata s propisanim graničnim vrijednostima za akreditirane metode, primjenjuje se pravilo jednostavnog prihvaćanja pri čemu se mjerna nesigurnost ne uzima u obzir, ali je dostupna na zahtjev u ispitnom laboratoriju

Ukoliko ste bili naš korisnik i koristili usluge Službe pozivamo Vas da ispunite naš anketni upitnik kako bi unaprijedili naše odnose sa korisnicima i poboljšali naš rad. Vaše primjedbe će nam biti od velike koristi, te Vas molimo da se ne ustručavate ukoliko nas želite pohvaliti ili kritizirati.

OB-ZE-12/4 Anketa o suradnji »

Pošaljite nam upit

Korištenjem stranice www.zzjz-zz.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. Više o kolačićima

Skip to content