Poveznice
Search
ISO 9001, ISO 14001, ISO/IEC 17025, ISO/IEC 27001

Služba za zdravstvenu ekologiju

Odjeli:

Usluge:

Izvješća »

Telefon: 01 28 890 58, 01 62 724 64
Telefax: 01 332 31 71
E-mail: ivana.pulic.zelenika@zzjz-zz.hr 

V.d. rukovoditelja Službe: Ivana Pulić Zelenika, dipl.san.ing.
Voditelj kvalitete laboratorija: Nikolina Ciban, dipl.ing.kem.

Služba je locirana u Rakitju (Grad Sveta Nedelja), Školska 2, u zgradi Doma zdravlja.

Služba za zdravstvenu ekologiju provodi mjere i ispitivanja sa ciljem zaštite i unaprjeđenja zdravlja stanovništva Zagrebačke županije. Ispitivanja koja se provode vezana su uz elemente okoliša s mogućim štetnim djelovanjem na ljudsko zdravlje. Provode se u odnosu na fizikalne, kemijske i biološke elemente okoliša i to u medijima koji sa stanovništvom dolaze u dodir.

Mjere i ispitivanja provode se temeljem Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti (NN 79/07 sa izmjenama i dopunama), Zakona o hrani (NN 81/13 sa izmjenama i dopunama), Zakona o higijeni hrane i mikrobiološkim kriterijima za hranu (NN 81/13 sa izmjenama i dopunama), Zakona o vodi za ljudsku potrošnju (NN 30/2023).

Služba za zdravstvenu ekologiju od 2010 g. osposobljena je prema zahtjevima norme HRN EN ISO/IEC 17025.

Potvrda o akreditaciji prema normi HRN EN ISO/IEC 17025 dokaz je da se ispitivanja provode prema  odgovarajućim standardima kvalitete te je laboratorij priznat i ravnopravan drugim laboratorijima koji su akreditirani  za isto područje ispitivanja.

Popis metoda iz područja akreditacije dostupan je na stranici Hrvatske akreditacijske agencije u registru akreditacija, pod brojem 1227.

Laboratorij je ovlašten kao službeni laboratorij za obavljanje određenih analiza mineralne, prirodne izvorske i stolne vode, hrane i hrane za životinje, te okolišnih uzoraka u proizvodnji hrane rješenjem Ministarstva poljoprivrede.

Laboratorij je također ovlašten za službene kontrole vode za ljudsku potrošnju rješenjem Ministarstva zdravstva. Dopuna ovlaštenja, studeni 2023.

Zadatak Službe za zdravstvenu ekologiju je praćenje, analiza i ocjena utjecaja okoliša i hrane na zdravlje stanovništva na području Zagrebačke županije i to:

  • Vode za ljudsku potrošnju, podzemne vode i stanje vodoopskrbe
  • Vode za sport, kupanje, za rekreaciju i fizikalnu terapiju
  • Hrane i sirovina za pripremu hrane
  • Mikrobiološke čistoće površina, predmeta i ruku koje dolaze u dodir sa hranom

Djelatnost je organizirana kroz sljedeće Odjele:

Postupak za rješavanje pritužbi u Službi za zdravstvenu ekologiju:

Pravilo odlučivanja koje se primjenjuje uz izjave o sukladnosti na ispitnim izvješćima:

  • ukoliko je pravilo odlučivanja navedeno u zakonskim propisima/odlukama, prilikom donošenja izjave o sukladnosti primjenjuju se zahtjevi iz zakonskih propisa/odluka za područje ispitivanja na koje se odnosi
  • ukoliko pravilo odlučivanja nije propisano zakonskim propisima/odlukama, primjenjuje se pravilo jednostavnog odlučivanja:

Pri donošenju izjave o sukladnosti mjernih rezultata s propisanim graničnim vrijednostima za akreditirane metode, primjenjuje se pravilo jednostavnog prihvaćanja pri čemu se mjerna nesigurnost ne uzima u obzir, ali je dostupna na zahtjev u ispitnom laboratoriju

Ukoliko ste bili naš korisnik i koristili usluge Službe pozivamo Vas da ispunite naš anketni upitnik kako bi unaprijedili naše odnose sa korisnicima i poboljšali naš rad. Vaše primjedbe će nam biti od velike koristi, te Vas molimo da se ne ustručavate ukoliko nas želite pohvaliti ili kritizirati.

OB-ZE-12/4 Anketa o suradnji »

Pošaljite nam upit

Korištenjem stranice www.zzjz-zz.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. Više o kolačićima

Skip to content