Poveznice
Search
ISO 9001, ISO 14001, ISO/IEC 17025, ISO/IEC 27001

Program zaštite mentalnog zdravlja

Mentalno je zdravlje sastavni dio općeg zdravlja osobe, a predstavlja važan izvor snage i sigurnosti za pojedinca i za obitelj. Osoba koja je dobrog mentalnog zdravlja je zadovoljna, pozitivna, sposobna zasnovati obitelj i biti sretna u obitelji, prihvaća druge ljude, sposobna je stvarati i održavati prijateljstva, produktivna je na radnom mjestu, i dobro se nosi sa životnim nedaćama i stresovima.

Tvrtko Pervan, dr.med.spec.školske med. – Koordinator programa
E-mail: tvrtko.pervan@zzjz-zz.hr

Poremećaji mentalnog zdravlja predstavljaju istinski zdravstveni problem kojem valja prići kao i problemu tjelesnog zdravlja. Zbog česte pojavnosti i sve veće učestalosti, čestog početka u mlađoj odrasloj dobi, narušavanja kvalitete života kako bolesnika tako i njegove obitelji, duševne bolesti i mentalni poremećaji predstavljaju jedan od važnijih javnozdravstvenih problema i u svijetu i kod nas, i sve više pažnje se polaže na očuvanje i unapređenje mentalnog zdravlja. Statistike o broju oboljelih, o uzrocima onesposobljenosti za rad, o bolničkom liječenju i uzrocima mortaliteta stavljaju mentalne poremećaje pri vrh liste najčešćih bolesti. Trend hospitalizacija zbog duševnih poremećaja je u porastu u posljednjih 15 godina.

Svjetski dan mentalnog zdravlja obilježava se svake godine 10. listopada u organizaciji Svjetske federacije za mentalno zdravlje (WFMH) i u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO). Na svjetskoj razini naglašava se važnost promicanja mentalnog zdravlja i usmjerava se pozornost na probleme mentalnog zdravlja.

SADRŽAJ PROGRAMA:

  • provodi se kroz direktan rad s korisnicima kroz rad četiri savjetovališta Službe u Županiji: savjetovalištima Zaprešić, Samobor, Velika Gorica i Dugo Selo (individualno savjetovanje, obiteljsko i bračno savjetovanje)
  • obavljaju se promidžbene aktivnosti u smislu jačanja svijesti pučanstva o važnosti zaštite mentalnog zdravlja kroz obilježavanje važnih datuma: Svjetski dan zdravlja, Svjetski dan mentalnog zdravlja, Dan prevencije suicida, depresije, starijih osoba itd.
  • savjetovanje kroz “e-savjetovalište” – projekt elektroničkog psihološkog savjetovanja za mlade u Županiji putem elektronske pošte i Facebook stranice (Online psihološko savjetovalište Zagrebačke županije)

Korištenjem stranice www.zzjz-zz.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. Više o kolačićima

Skip to content