Poveznice
Search
ISO 9001, ISO 14001, ISO/IEC 17025, ISO/IEC 27001

Program ranog otkrivanja šećerne bolesti

Šećerna bolest spada među deset najznačajnijih javnozdravstvenih problema suvremenog društva s vrlo visokom prevalencijom i uzlaznim trendom u broju oboljelih u razvijenim zemljama. Osnovna osobina šećerne bolesti je hiperglikemija tj. povišena razina glukoze u krvi. Oštećenja koja se događaju godinama, iako nisu bolna, mogu ozbiljno narušiti rad organa u kojima se krvne žile nalaze.

Lucija Šarčević,dr. med. spec. epidemiologije – Koordinatorica programa
E-mail: lucija.sarcevic@zzjz-zz.hr

CILJ PROGRAMA:

  • Povećati broj osoba kod kojih je šećerna bolest prepoznata u ranoj fazi bolesti. Budući da je rana dijagnoza bolesti prepoznata kao najvažniji čimbenik u liječenju i sprečavanju komplikacija, na području Zagrebačke županije vršit će se organizirani probir u osam gradova Zagrebačke županije na način da će osobama koje imaju 40 i više godina biti izmjereni visina, težina, indeks tjelesne mase i GUK, te će se podaci unositi u upitnik na temelju kojeg se procjenjuje rizik da će se osoba u idućih 10 godina razboljeti od dijabetesa.
  • Osobe koje budu imale rezultat testa Umjeren, Visok ili Vrlo visok odmah će se upućivati obiteljskim liječnicima na daljnju dijagnostiku. Sva mjerenja vrše se u svim higijensko epidemiološkim odjelima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije (kontakti dostupni na web stranici Zavoda).

Korištenjem stranice www.zzjz-zz.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. Više o kolačićima

Skip to content