Poveznice
Search
ISO 9001, ISO 14001, ISO/IEC 17025, ISO/IEC 27001

Program prevencije spolno prenosivih bolesti u osnovnim i srednjim školama

Program je namijenjen učenicima i roditeljima učenika osmih razreda te učenicima prvih ali i viših razreda srednjih škola, a provodi se od 2010.g. u kontinuitetu za svaku novu generaciju učenika/ roditelja.

Pokazatelji o reproduktivnom zdravlju mladih u Hrvatskoj i svijetu obzirom na prisutnost i posljedice spolno prenosivih bolesti kao i učestalost visoko rizičnih adolescentnih trudnoća upozoravaju na nužnost provođenja odgovarajućih edukativnih programa što potvrđuju i povratne informacije koje smo dobili od naših učenika.

Naime, rezultati obrade anketa provedenih tijekom 2018.g. među učenicima 1. i 2. razreda Ekonomske, trgovačke i ugostiteljske škole u Samoboru upućuju na, u visokom postotku izraženo, zadovoljstvo predavanjima u obje generacije. Učenici sadržaj predavanja ocjenjuju zanimljivim i korisnim, dobili su odgovore na pitanja koja ih zanimaju a sadržaj edukacije ih je potaknuo na razmišljanje. Također, učenici su iznimno zainteresirani za dodatne zdravstvenoodgojne aktivnosti i promidžbene materijale. Savjetovalište za reproduktivno zdravlje željelo bi više od 90% učenika, većina njih u mjestu u kojem se školuju.

Program prati Plan i program mjera zdravstvene zaštite za djelatnost preventivno-odgojnih mjera za zdravstvenu zaštitu školske djece i studenata kao i Nastavne planove i programe zdravstvenog odgoja i biologije a dodatnim promotivnim i edukativnim materijalima nadopunjava i proširuje mogućnosti za usvajanja znanja i vještina te zauzimanja pravilnih stavova o spolnosti kao i važnosti i načinima zaštite reproduktivnog zdravlja djevojaka i mladića.

Ciljevi programa su u konačnici odgoda ulaska u spolne odnose te odgovorno spolno ponašanje koje uključuje zaštitu od spolno prenosivih bolesti i neželjenih trudnoća.

Aktivnosti koje provodimo u sklopu programa kroz radionice, predavanja, tribine, savjetovanja,  edukativna druženja s učenicima kao i objavama i sudjelovanjem u lokalnim medijima:

  • edukacija učenika o važnosti očuvanja reproduktivnog zdravlja, informiranje o  spolno prenosivim bolestima (uzročnici, načini prijenosa, simptomi bolesti, liječenje, prevencija) i dodatna senzibilizacija za poteškoće s kojima se susreću oboljeli od HIV/AIDS-a i drugih spolno prenosivih bolesti
  • informiranje učenika o načinima očuvanja reproduktivnog zdravlja, spolno prenosivim bolestima i mogućnostima zaštite od spolno prenosivih bolesti i neželjenih trudnoća
  • informiranje učenika i roditelja o cjepivu i mogućnostima cijepljenja protiv Humanog papiloma virusa (HPV-a)

Edukaciju provode nadležni timovi školske medicine uz prethodnu najavu, u pravilu u prostorijama škole u vrijeme trajanja nastave. Svi oblici edukacije uključuju osigurano vrijeme za usmjerenu raspravu, odgovore na pitanja učenika /roditelja, podjelu tiskanih edukativnih i promotivnih materijala i evaluaciju edukacije.

Dodatne informacije o očuvanju i unapređenju reproduktivnog zdravlja kao i mogućnosti cijepljenja protiv HPV-a učenici i njihovi roditelji mogu dobiti u nadležnim ambulantama školske medicine (kontakti dostupni na web stranici Zavoda)

Koordinatorica programa
Zvonimira Papeš Ibrišević, dr.med.spec.školske med.
E-mail: zvonimira.papes.ibrisevic@zzjz-zz.hr

Korištenjem stranice www.zzjz-zz.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. Više o kolačićima

Skip to content