Program prevencije spolno prenosivih bolesti u osnovnim i srednjim školama

Program prevencije spolno prenosivih bolesti u osnovnim i srednjim školama Zagrebačke županije namijenjen je učenicima i roditeljima učenika osmih razreda te učenicima prvih i drugih razreda srednjih škola. Program je započeo 2010.godine za učenike osmih razreda a od 2016.g. proširen je i na njihove roditelje te učenike srednjih škola u Zagrebačkoj županiji. Provodi se u kontinuitetu za svaku novu generaciju učenika/ roditelja.

Program prevencije spolno prenosivih bolesti prati Plan i program mjera zdravstvene zaštite za djelatnost preventivno-odgojnih mjera za zdravstvenu zaštitu školske djece i studenata kao i Nastavne planove i programe zdravstvenog odgoja i biologije a dodatnim promotivnim i edukativnim materijalima nadopunjava i proširuje mogućnosti za usvajanja znanja i vještina te zauzimanja pravilnih stavova o spolnosti kao i važnosti i načinima zaštite reproduktivnog zdravlja djevojaka i mladića.

Pokazatelji o reproduktivnom zdravlju mladih u Hrvatskoj i svijetu obzirom na prisutnost i posljedice spolno prenosivih bolesti kao i učestalost visoko rizičnih adolescentnih trudnoća upozoravaju na nužnost provođenja odgovarajućih edukativnih programa, a dodatna zdravstveno odgojna edukacija u osnovnim školama dobar je temelj za nastavak edukacije u srednjim školama i na fakultetima.

Zvonimira Papeš Ibrišević, dr.med., spec. školske medicine – Koordinatorica programa
E-mail: zvonimira.papes.ibrisevic@zzjz-zz.hr

CILJEVI PROGRAMA:

  • edukacija učenika 8.r. OŠ i 1.r. SŠ o važnosti očuvanja reproduktivnog zdravlja, informiranje o spolno prenosivim bolestima (uzročnici, načini prijenosa, simptomi bolesti, liječenje, prevencija) i dodatna senzibilizacija za poteškoće s kojima se susreću oboljeli od HIV/AIDS-a i drugih spolno prenosivih bolesti
  • edukacija i informiranje roditelja učenika osmih razreda o mogućnosti i važnosti cijepljenja djevojčica i dječaka cjepivom protiv HPV-a
  • edukacija učenika 2.r. SŠ o važnosti očuvanja reproduktivnog zdravlja posebice vezano za prevenciju i rano otkrivanje tumorskih bolesti reproduktivnog sustava te planiranje obitelji (prevenciju neplaniranih trudnoća i pobačaja)

Edukaciju provode nadležni timovi školske medicine uz prethodnu najavu u prostorijama škole kroz predavanja uz Power Point prezentaciju u trajanju od 45 minuta uz osigurano vrijeme za usmjerenu raspravu, odgovore na pitanja učenika /roditelja, podjelu tiskanih edukativnih i promotivnih materijala i evaluaciju edukacije.

Dodatne informacije o očuvanju i unapređenju reproduktivnog zdravlja kao i mogućnosti cijepljenja protiv HPV-a učenici i njihovi roditelji mogu dobiti u nadležnim ambulantama školske medicine (kontakti dostupni na web stranici Zavoda)

Korištenjem stranice www.zzjz-zz.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. Više o kolačićima