Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke

Točan uzrok nastanka raka dojke je nepoznat. No opće je poznato, da nekontroliran rast stanica, pa tako i stanica u tkivu dojke, tj. njihovo ubrzano umnožavanje (dioba) bez poznatog razloga dovodi do zloćudnih promjena u stanicama i nastanka raka. Nasuprot tome, poznati su čimbenici koji povećavaju rizik oboljevanja od raka dojke

29. lipnja 2006. godine Vlada Republike Hrvatske usvojila je Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke – “MAMMA”. Rak dojke je najčešći zloćudni tumor u žena, kako u svijetu tako i u nas.

Besplatni broj telefona 0800 200 184 i na broj 01 62 65 034 – Informacije

Više od 90% bolesnica s rakom dojke može se izliječiti ako se dijagnoza bolesti postavi u ranom (lokaliziranom) stadiju i ispravno liječi. Petogodišnje preživljavanje u tom slučaju iznosi 97%. Stručna drušva izradila su smjernice (algoritam) ranog otkrivanja raka dojke kojima preporučuju mamografiju kao metodu probira ranog otkrivanja ovog raka. Mamografija je osnovna metoda probira i u ovom nacionalnom programu.

Ciljevi programa

Ciljevi Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke Ministarstva zdravlja su: 1) smanjiti smrtnost od raka dojke pet godina nakon početka provođenja programa za 25%, 2) otkriti u što većem postotku rak dojke u početnom (lokaliziranom) stadiju uodnosu na uznapredovale stadije bolesti i time smanjiti troškove vrlo skupog liječenja uznapredovalog stadija bolesti, 3) pobljšati kvalitetu življenja bolesnica s rakom dojke. Ciljna skupina ovog programa su žene u dobi od 50-69 godina.

Praćenje i evaluacija programa 

Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije koordinira organizaciju i pozivanje žena na županijskoj razini, prati provedbu i provodi evaluaciju programa. Na državnoj razini povjerenstvo Ministarstva zdravlja provodi praćenje i evaluaciju Nacionalnog programa.

Mamografski probir je visoko kvalitetna metoda ranog otkrivanja raka dojke, jer je dokazano da redovita mamografska snimanja žena u dobi od 50 do 69 godina smanjuju smrtnost od raka dojke za 30% među ženama ove dobne skupine koje su redovito obavljale mamografsko snimanje (izvor: Međunarodna agencija za istraživanje raka Svjetske zdravstvene organizacije).

Mamografija je rendgensko snimanje dojki, koja bilježi promjene u dojci prosječno oko dvije godine ranije nego što se mogu napipati. Unatoč njenoj izuzetnoj vrijednosti i nezamjenjivosti u otkrivanju raka dojke važno je naglasiti da se mamografijom ne može prikazati 10-15% slučajeva raka dojki, posebice ukoliko se radi o dojkama s gustom žljezdanom strukturom..

Korištenjem stranice www.zzjz-zz.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. Više o kolačićima