Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice

Cilj programa je smanjiti pojavnost raka vrata maternice za 60% 8 godina od početka programa, smanjiti smrtnost od raka vrata maternice za 80% 13 godina od početka programa te postepeno potpuno ukidanje oportunističkog programa uvođenjem organiziranog programa probira.

Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka vrata maternice obuhvaćene su sve žene u RH u dobi od 25-64. godine. U okviru programa žene se pozivaju na Papa test svake tri godine.

Besplatni broj telefona 0800 200 184 i na broj 01 62 65 034 – Informacije

Europski tjedan prevencije raka vrata maternice (Cervical Cancer Prevention Week) obilježava se svake godine diljem Europe na inicijativu Europske asocijacije protiv raka vrata maternice – EECA (European Cervical Cancer Associaton) s ciljem podizanja svijesti o bolesti i mogućnostima sprječavanja i ranog otkrivanja raka vrata maternice.

U Hrvatskoj godišnje oboli više od 300 žena od invazivnog raka vrata maternice te oko 600 žena od lokaliziranog raka (ca in situ). Dobno standardizirane stope incidencije i smrtnosti za rak vrata maternice u Hrvatskoj više su od prosjeka u zemljama Europske unije.

Budući da se šest od deset slučajeva raka vrata maternice događa kod žena koje nikad nisu obavile PAPA-test ili ga nisu obavile u zadnjih pet godina, sve institucije i pojedinci, prvenstveno stručnjaci iz primarne zdravstvene zaštite do onih u Ministarstvu zdravlja, trebaju kontinuirano ulagati u podizanje svijesti žena o mogućnostima i važnosti ranog otkrivanja ovog raka te pozivati žene na redovite preglede i PAPA-testiranje.

 Provedba tih preventivnih programa, zajedno s učinkovitim obrazovnim javnozdravstvenim programima koji bi osigurali sudjelovanje svih žena u njima, značajno bi smanjili teret od raka vrata maternice u svim zemljama i osigurali jednaku zdravstvu zaštitu za sve građane EU-a.

 

Korištenjem stranice www.zzjz-zz.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. Više o kolačićima