Zbog zatvaranja javnih i privatnih objekata (uključujući škole, sportske objekte, urede i komercijalne zgrade, ugostiteljske objekte i slično) kao dio odgovora na epidemiju COVID-19, u mnogim od takvih objekta protoka voda ili nije bilo ili je bio slab zbog smanjene potrošnje.
Kako se objekti ponovo otvaraju, postoji rizik da u prostorijama unutar objekata, in situ spremnicima vode (ukoliko postoje) te rashladnim tornjevima kvaliteta vode nije odgovarajuća zbog stagnacije (zadržavanja) vode. Uzroci neispravnosti vode mogu biti mikrobiološki (npr. ponovni rast ili preživljavanje patogenih mikroorganizama zbog potrošnje rezidualnog klora ili neodgovarajućeg održavanja temperaturnog režima), kemijski (npr. otpuštanje metala iz materijala u kontaktu s vodom) ili estetski (npr. promjena boje ili intenzivan okus od ustajale vode).
Kako bi se takvi rizici sveli na najmanju moguću mjeru, unutar objekata potrebno je poduzeti ciljani program mjera prije povratka korisnika. Detalje preporuka Stručnog povjerenstva za vodu namijenjenu ljudskoj potrošnji potražite na poveznici.
Za sve dodatne informacije slobodno nam se obratite.