Poveznice

ISO 9001
ISO 14001
ISO/IEC 17025
ISO/IEC 27001

Zdravlje na dva kotača – Svjetski dan biciklista 16. srpnja 2022.

„Sjajna stvar kod vožnje bicikla je to što se ovom aktivnošću možete baviti dan za danom, cijelog života – Tim Blumenthal, predsjednik organizacije People For Bikes, jedne od najvećih biciklističkih udruga na svijetu.

Povodom Svjetskog dana biciklista podsjećamo na korisnost i jednostavnost ovog sporta. Naime za razliku od većine sportova, biciklizam ne zahtijeva visoku razinu fizičkih vještina što ga čini krasnim obiteljskim sportom. Bicikliranje može biti višestruko korisno u svakom životnom razdoblju – u mladosti, u srednjoj životnoj dobi i u starosti i ono najljepše od svega, cijela obitelj može istodobno uživati u zdravom i korisnom provođenju slobodnog vremena.

Pedaliranje ne opterećuje mišiće, koljena, gležnjeve i stopala u mjeri u kojoj to čine neki drugi sportovi, poput primjerice trčanja, stoga se ovim sportom može baviti većina ljudi. 

Prednost ovog sporta je također u tome što u vožnji bicikla svakodnevno mogu uživati sve dobne skupine, bez bojazni od prekomjernog opterećenja organa ili ozljeda. Ukoliko ne želite izaći van po vrućem ljetnom vremenu zdravstvene beneficije možete imati i ako vozite sobni bicikl. Naime umjerenim bicikliranjem kroz sat vremena u zatvorenom prostoru možemo izgubiti 622 kalorije, a energičnim bicikliranjem u zatvorenom čak 932 kalorije.

Uvođenjem bicikliranja u vaš raspored možete:

  • poboljšati zdravlje i prevenirati bolesti
  • ojačati fizičku kondiciju
  • poboljšati koordinaciju
  • produbiti partnerske, obiteljske ili prijateljske veze – ovisno u čijem društvu biciklirate
  • uživati u ljepotama prirode
  • sačuvati okoliš
  • uštedjeti novac

Odjel za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti 

Korištenjem stranice www.zzjz-zz.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. Više o kolačićima

Skip to content