Hrvatski sabor 2017. godine donio je odluku o proglašenju 16. ožujka „Hrvatskim danom osviještenosti o debljini“. Cilj obilježavanja navedenog datuma je osvijestiti populaciju o problemima koje debljina donosi te o načinima prevencije, dijagnoze i liječenja.
Debljina
Debljina je bolest prekomjernog nakupljanja masnog tkiva u organizmu. Najčešće se definira temeljem određivanja indeksa tjelesne mase – BMI (engl. bodymass index).
Kako izračunati svoj BMI i koje su normale vrijednosti?
BMI je broj koji se dobiva tako da se tjelesna masa osobe izražena u kilogramima podijeli s kvadratom visine izražene u metrima.
BMI (kg/m2) | Kategorija |
< 18,49 | Nedovoljna tjelesna masa (pothranjenost) |
18,49 – 24,99 | Normalna tjelesna masa |
25 – 29,99 | Prekomjerna tjelesna masa |
> 30 | Pretilost |
BMI, ipak, u nekim slučajevima, nije objektivan pokazatelj debljine, primjerice kod mišićavih ljudi. Također, ne pokazuje nam kakav je raspored masnog tkiva u tijelu.
Što znači „raspored masnog tkiva“?
To znači da postoje različiti tipovi debljine ovisno o tome gdje se masno tkivo nakuplja.
Postoji ABDOMINALNI TIP DEBLJINE (još se naziva i VISCERALNI ili ANDROIDNI TIP), kod kojega se masno tkivo nakuplja u obliku JABUKE – u području trbuha.
Drugi tip je GINOIDNI TIP, gdje se masno tkivo taloži POTKOŽNO u području natkoljenica i bokova.
Visceralno masno tkivo je opasnije od potkožnog!
Važna mjera je OPSEG STRUKA. Kod žena bi trebao biti manji od 80 cm, a kod muškaraca manji od 94 cm.
Najčešći razlozi debljine:
- Genetski i okolišni čimbenici
- Loša prehrana
- Smanjena tjelesna aktivnost
Problemi koji nastaju radi debljine:
- Visok krvni tlak i ostali problemi s krvožilnim sustavom (infarkt miokarda, cerebrovaskularni inzult, itd.)
- Inzulinska rezistencija – vodi k pojavi dijabetesa melitusa tipa 2
- Neplodnost
- Poremećaj spolnih funkcija
- i mnogi drugi…
Kako krenuti u promjenu?
Prilagodite prehranu – savjetujte se s vašim liječnikom ili nutricionistom o opcijama koje su najbolje za vas. Svakako izbjegavajte slatkiše, zaslađene napitke, industrijski prerađenu hranu i masne namirnice te u prehranu uvedite što više voća i povrća.
Bavite se tjelesnom aktivnošću! Krenite polako te upoznajte vlastite afinitete i mogućnosti. Mogućnosti su razne – šetnja, trčanje, plivanje, planinarenje, vožnja bicikla, ples…
Pazite na vaše vrijednosti krvnog tlaka i šećera u krvi, redovito se kontrolirajte kod obiteljskog liječnika i tražite pomoć stručnjaka kada god ste u dilemi.