Poveznice
Search
ISO 9001, ISO 14001, ISO/IEC 17025, ISO/IEC 27001

Tehnologija u obiteljskom životu

U zadnjih malo više od godinu dana dogodile su se značajnije promjene u našem svakodnevnom funkcioniranju negoli u brojnim godinama prije. Pandemija je ubrzala promjene koje sa sobom donosi četvrta industrijska revolucija (napredak u procesu automatizacije, digitalizacije, tehnološke inovacije). Spomenuti događaji, prošli, i oni očekivani, budući, obilježavaju obiteljski život, najčešće otkrivajući nove izvore stresa. Tako i tehnologija pokazuje svoju dvojaku ulogu.

Sasvim je jasno da je svakodnevnu uporabu tehnologije u današnjem svijetu gotovo nemoguće izbjeći. Njena prisutnost i uporaba nisu same po sebi loše niti štetne, prije svega su nužne. Nužne radi potreba posla, komunikacije, relaksacije i brojnih prednosti koje nosi sa sobom, ali „nužne“ i radi osjećaja navike, a ponekad čak i ovisnosti.

Društvene mreže objedinjuju spomenuto – posao, komunikaciju, relaksaciju i ovisnost. Raširenost i dostupnost njihove uporabe i aplikacija za komunikaciju neizbježno i nepovratno utječu na socijalni krajolik van digitalnog svijeta pa tako i obiteljsku dinamiku, odnose u obitelji, mentalno zdravlje, način i učestalost komunikacije.

U svemu tome, pokazalo se da se češća i značajnija uporaba tehnologije (izuzevši onu uvjetovanu poslom/obrazovanjem) negativno odražava na obiteljsko vrijeme za druženje, opuštanje i komunikaciju. Budući da se svatko povlači u svijet svojih interesa, članovi obitelji iako fizički blizu, postaju udaljeniji i izoliraniji. S ovim povezano, narušena socijalizacija unutar obitelji dovodi do narušenog usvajanja vrijednosti, uvjerenja, normi i osjećaja povezanosti i podrške. Takva, manjkava socijalizacija uz prateću izolaciju, dovodi kasnije do umanjenog doživljaja podrške, vodstva i ljubavi kojih nam je obitelj izvor, pogotovo u teškim vremenima.

No nije sve vezano uz dostupnost interneta i aplikacija za komunikaciju negativno. Upravo ti čimbenici omogućili su obiteljima da češće i kvalitetnije budu u kontaktu. U vrijeme globalizacije i izolacije ova prednost se pokazala nenadoknadivom u održavanju redovitog kontakta, ne spominjući koliko često se članovima obitelji pružila prilika da smire svoju zabrinutost za bliske im osobe, ili se nažalost, uspiju oprostiti od njih.

Sva ta sredstva komunikacije su kad je to prostorno i vremenski izvedivo ipak nadopuna, a ne zamjena, dodatna mogućnost za izražavanje onoga što možda uživo ne bismo lako ni spremno rekli, bilo loše ili dobro.

Unatoč svom napretku tehnologije komunikacija licem u lice ostaje nezamjenjiva. U sebi sadrži informacije od vrijednosti za naš razvoj koje se ničime ne mogu nadoknaditi. Ipak, događa nam se da (pre)opterećeni stalno dostupnim i privlačnim sadržajima, prebrojnim za vrijeme koje imamo, često i komunikacija licem u lice bude polovična, u sjeni one digitalne.

Prednost tehnologije je što i za to pruža rješenje – postoje aplikacije koje će pratiti našu aktivnost u korištenju različitih uređaja i poticati nas da je smanjimo. Za postizanje istih učinaka kod djece, princip je ostao starinski isti, roditelji su oni koji su primjer, svojim ponašanjem mogu oblikovati odnos svoje djece prema korištenju vremena, druženju i komunikaciji. Djeca će zapaziti ako roditelji odlože svoje mobitele dok objeduju ili dok s njima (kvalitetno) provode vrijeme. Osim toga, moguće je i potrebno utjecati na ono što i koliko djeca gledaju, slušaju i komuniciraju. Time ih se štiti od neprimjerenih i štetnih sadržaja i osoba  i usmjerava da u bujici dostupnoga ne potonu, nego nauče plivati.

Evidentno je da se uporaba tehnologija, starih i novih, iznimno povećala otkako je pandemija uvela ograničenja podijelivši život na onaj prije i poslije. Rad i školovanje od kuće preko računala postali su dio svakodnevice. Neki smatraju da su im ovakve okolnosti omogućile da bolje uravnoteže svoj posao i obiteljski život te se pohvalno izražavaju o ovoj neočekivanoj prednosti. Kažu da su se više povezali i zbližili s članovima svoje obitelji, onako kako im okolnosti do sad to nisu omogućavale. Drugi se žale na premorenost i preveliko opterećenje koje im je donio rad i školovanje od kuće što se nepovoljno odrazilo na njihove obiteljske prilike.

Jasno je da postoje i prednosti i nedostatci, u okolnostima koje donose promijenjene osobne i globalne životne okolnosti, kao i one sadržane u načinu na kako se služimo onime što nam je dostupno. U odnosu novih tehnologija, u kontekstu stare institucije, obitelji, za našu dobrobit je da znamo čemu vrijedi dati prednost, obitelji ili tehnologiji.

Korištenjem stranice www.zzjz-zz.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. Više o kolačićima

Skip to content