Poveznice
ISO 9001, ISO 14001, ISO/IEC 17025, ISO/IEC 27001

Svjetski dan pranja ruku – 15. listopada

Dana 15. listopada obilježava se Svjetski dan pranja ruku (Global Handwashing Day) kako bi se ukazalo na važnost redovitog i temeljitog pranja ruku vodom i sapunom.

Ruke su dio tijela najizloženiji raznim mikroorganizmima te predstavljaju jedan od najlakših puteva prijenosa zaraznih bolesti koje se prenose feko-oralnim i kapljičnim putem. Upravo zato je izrazito važno provoditi adekvatnu higijenu ruku. Pravilno pranje ruku mora trajati najmanje 30 sekundi uz uporabu tekuće vode i sapuna, nakon čega, po potrebi, slijedi i dodatna dezinfekcija utrljavanjem dezinficijensa na bazi alkohola. Takvim, temeljitim pranjem ruku pomažemo spriječiti širenje raznih zaraznih bolesti, što je ovih dana vrlo aktualno vezano uz infekciju Covid-19 virusom.

Osim pravilnog pranja ruku, svakako ne zaboravite i na ostale mjere prevencije širenja virusa i bakterija koji se prenose kapljično – izbjegavajte dodirivati lice, održavajte socijalnu distancu, izbjegavajte bliske kontakte sa osobama koje imaju simptome prehlade ili gripe, ukoliko Vi sami kišete ili kašljete koristite jednokratnu papirnatu maramicu (koju nakon korištenja oprezno odložite u smeće, a Vi operite ruke), te redovito čistite površine za koje postoji vjerojatnost da su došle u doticaj s mikroorganizmima.

I na kraju, na vrijeme potražite liječničku pomoć ili savjet ukoliko sami osjetite pojavu simptoma koji vas zabrinjavaju.

U nastavku je slikovni prikaz pravilnog pranja ruku izrađen po preporukama Hrvatskog Crvenog križa i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo:

Korištenjem stranice www.zzjz-zz.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. Više o kolačićima

Skip to content