Poveznice
Search
ISO 9001, ISO 14001, ISO/IEC 17025, ISO/IEC 27001

Svjetski dan kretanja: Promicanje zdravog života kroz fizičku aktivnost

Svjetski dan kretanja, koji se obilježava svake godine 10. svibnja, prilika je za promicanje važnosti fizičke aktivnosti za zdrav život. Danas, kada sve više ljudi vodi sjedilački način života i suočava se s brojnim zdravstvenim problemima, potrebno je istaknuti važnost kretanja za održavanje zdravlja i dobrobiti.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), nedostatak tjelesne aktivnosti jedan je od glavnih faktora rizika za kronične bolesti poput dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti i pretilosti. Također može imati negativne učinke na mentalno zdravlje, što može dovesti do depresije i anksioznosti. Poznato je da redovita fizička aktivnost može pomoći u smanjenju stresa, poboljšanju raspoloženja i samopouzdanja te u poticanju osjećaja zadovoljstva.

Ove smo godine Svjetski dan kretanja obilježili u suradnji sa učiteljicom 1. razreda Područne škole Cvetković, Majom Gregorić i učiteljicom 3. razreda Područne škole Desinec, Snježanom Dugić raznim sportskim aktivnostima s učenicima. Uz promoviranje tjelesne aktivnosti školarcima smo podijelili promotivne materijale koji su financirani sredstvima koje je osigurala Zagrebačka županija iz Programa prevencije pretilosti i promocije tjelesne aktivnost.  

Također, sudjelovali smo u akciji „Hodanjem do zdravlja“ iz projekta Živjeti zdravo, u organizaciji kineziologa Mladena Budinšćaka u Jastrebarskom.

Svjetski dan kretanja pruža priliku da se naglasi važnost tjelesne aktivnosti i potakne ljude na pozitivnu promjenu. Umjesto da provodite sate sjedeći za stolom ili ispred ekrana, potičemo vas da se pokrenete. Možda to znači hodanje do posla umjesto vožnje autom ili korištenje bicikla za odlazak na sastanak umjesto automobila. Možete se pridružiti grupi za trčanje ili vježbanje u teretani. Ili jednostavno možete prošetati s prijateljem ili obitelji – zakoračite zajedno prema zdravlju!

Služba za javno zdravstvo, mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti
Odjel za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti

Korištenjem stranice www.zzjz-zz.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. Više o kolačićima

Skip to content