Skip to content

Svjetski dan hrane 2022

Povodom obilježavanja Svjetskog dana hrane 19. listopada 2022. godine u organizaciji Odjela za ispitivanje hrane i okoliša, u prostorijama Centra za mlade Bunker u Samoboru održano je predavanje „Bolja proizvodnja, bolja prehrana, bolje okruženje i bolji život“.  Predavanju su prisustvovali ravnatelj Zavoda g. Lea Šunjić, predstavnici DIRH-a, Zagrebačke županije kao i predstavnici ustanova dječjih vrtića, škola ali i malih  obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Cilj ovog predavanja jest podići svijest o gladi i siromaštvu u svijetu te poticanje na pronalazak rješenja za globalne probleme u sustavu opskrbe hranom.

Leave no one behind

Dan hrane podsjeća nas na zahvalnost za plodove zemlje ali i na to da se pitamo, imaju li svi ljudi jedan od osnovnih preduvjeta za život, hranu? Mnogi ljudi u današnje vrijeme nemaju ni za kruh, a cijene prehrambenih namirnica konstantno rastu. Problem je u pristupu hrani i dostupnosti kvalitetne hrane, koju sve više ometaju višestruki izazovi, uključujući pandemiju bolesti COVID – 19, sukobi, klimatske promjene, nejednakost, rast cijena i međunarodne napetosti.

Hrana nije otpad

Cilj UN-a je osigurati dostatnu hranu svim ljudima svijeta. Poraz čovječanstva je da se u razvijenim zemljama baca oko 40 posto hrane tijekom prodaje i konzumacije, a u zemljama u razvoju 40 posto propadne tijekom proizvodnje. Procjenjuje se da se čak trećina  proizvedene hrane u svijetu baci. U  EU se prosječno baci 173 kg hrane po stanovniku, na godišnjoj razini.  Bacanje hrane golem je problem i za biološku raznolikost jer se procjenjuje da zbog krčenja prirodnih staništa za prenamjenu u poljoprivredne površine gubi se biološka raznolikost, a ujedno se nepotrebno troše resursi – iskorištava se tlo, voda i energija te se onečišćuju voda i atmosfera. Uz to odbačena hrana radi velik pritisak na odlagališta otpada, a tijekom razgradnje oslobađa metan, plin s višestruko većim stakleničkim potencijalom od ugljikova dioksida. Staklenički plinovi utječu na klimatske promjene, a zbog klimatskih promjena mijenjaju se okolišni uvjeti potrebni za poljoprivrednu proizvodnju što negativno utječe na prinose.

Svi mi kao pojedinci možemo utjecati na to da manje hrane bacamo. U odluci da smanjimo bacanje može nam pomoći nekoliko korisnih savjeta:

  1. Planirajte kupnju primjerice uvođenjem tjednog jelovnika koji će pomoći pri ciljanoj kupovini i smanjivanju bacanja hrane
  2. Redovitim provjeravanjem datuma roka trajanja i rotacijom hrane u hladnjaku i na policama tako da se novokupljene namirnice stavljaju u stražnji dio izbjeći će se njihovo kvarenje ili istjecanje roka trajanja
  3. Ne servirajte prevelike porcije hrane
  4. Ostatke skuhane hrane sljedećeg dana iskoristite za ručak ili večeru ili ih ponesite na posao i pojedite
  5. Ako vidite da ne možete potrošiti hranu prije datuma „upotrijebiti do“, možete je zamrznuti i tako joj produljiti trajnost

Mi jesmo ono što jedemo

Da bi tijelo dobilo sve potrebne energetske i nutritivne tvari potrebno je dobro izbalansirati obroke i pravilno iskombinirati namirnice iz svih šest skupina:

Promijenimo prehranu da bi promijenili sustave proizvodnje hrane.

Korištenjem stranice www.zzjz-zz.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. Više o kolačićima • Pravila privatnosti