Poveznice

ISO 9001
ISO 14001
ISO/IEC 17025
ISO/IEC 27001

Svjetski dan hepatitisa – 28. srpnja 2021.

Svjetski dan hepatitisa održava se svake godine 28. srpnja, na dan rođenja Barucha S. Blumberga, američkog znanstvenika zaslužnog za otkrivanje virusa hepatitisa B i razvoja cjepiva protiv tog virusa, za što je 1976. godine primio Nobelovu nagradu. Cilj obilježavanja ovoga dana je podizanje svijesti populacije o važnosti prevencije, ranog otkrivanja i liječenja virusnih hepatitisa, s posebnim naglaskom na hepatitise B i C.

2021. godine slogan kampanje Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) i Svjetskog saveza za hepatitis (engl. World Hepatitis Alliance) glasi “HEPATITIS NE MOŽE ČEKATI”, kako bi se naglasila potreba za ubrzanjem napora za eliminaciju hepatitisa, koji su posebno usporeni tijekom pandemije COVID-19.

Što su virusni hepatitisi?

Virusni hepatitis je akutna ili kronična bolest jetre uzorkovana virusima hepatitisa A, B, C, D i E. 

Virusi hepatitisa A i E prenose se oralno (zagađenom hranom i pićem) te predstavljaju veliki javnozdravstveni problem u nerazvijenim zemljama, sa slabim higijenskim standardom. Kod nas se pojavljuju sporadično.

Virusi hepatitisa B i C prenose se krvlju i spolnim putem te oboljeli u početku često ne pokazuju nikakve simptome, no dugoročno, bolest poprima kronični oblik i može dovesti do pojave ciroze i raka jetre. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u svijetu ima oko 325 milijuna oboljelih od hepatitisa B ili C, a smrtnih slučajeva radi komplikacija tih bolesti je u svijetu godišnje oko 1,34 milijuna.

U Republici Hrvatskoj je učestalost hepatitisa B i C u općoj populaciji niska – manje od 1 posto.

Broj novooboljelih od hepatitisa B je u Hrvatskoj u padu nakon uvođenja cijepljenja protiv hepatitisa B u Nacionalni Program cijepljenja. U Hrvatskoj se protiv hepatitisa B od 1999. godine rutinski cijepe djeca u dobi od 12 godina, a od 2007. godine i dojenčad.

Prevencija virusnih hepatitisa uključuje epidemiološko praćenje, edukaciju populacije o rizicima i načinima zaštite, cijepljenje protiv hepatitisa B, osiguranje kvalitete krvi i krvnih pripravaka u sustavu zdravstvene zaštite, sprječavanje i suzbijanje bolničkih infekcija, nadzor nad invazivnim kozmetičkim zahvatima (piercing, tetoviranje), rad s populacijom korisnika droga, uključujući programe smanjenja štete (programi zamjene igala i šprica u populaciji osoba koje injektiraju droge).

Što možemo učiniti?

Potrebno je naglasiti kako je hepatitis C izlječiv, a za hepatitis B postoji cjepivo i učinkovito liječenje.

Stoga, glavni cilj ovogodišnje kampanje „Hepatitis ne može čekati“  je naglasiti i osvijestiti:

  • Osobe koje žive s virusnim hepatitisom, a da toga nisu svjesne, NE MOGU ČEKATI testiranje
  • Osobe koje žive s virusnim hepatitisom NE MOGU ČEKATI na životno važno liječenje
  • Osobe koje žive s virusnim hepatitisom NE MOGU ČEKATI eliminaciju stigme i diskriminacije povezane s ovim bolestima
  • Potrebna je trajna edukacija o čimbenicima rizika za prijenos bolesti, simptomima, testiranju i ranoj dijagnostici te liječenju virusnih hepatitisa
  • Potrebno je nastaviti s dosadašnjim mjerama i kontinuirano poboljšavati nacionalni odgovor prevencije i liječenja hepatitisa B i C uz što brže usvajanje Nacionalnog akcijskog plana za prevenciju virusnih hepatitisa

Uz dostupnost suvremenog liječenja, uključujući dostupnost novih, direktno djelujućih antivirusnih lijekova za liječenje kroničnog hepatitisa C koji su na listi HZZO-a od 2015. godine, poboljšanjem podataka epidemiološkog praćenja, održanjem dobre procijepljenosti stanovništva protiv hepatitisa B, poboljšanjem ranog otkrivanja infekcija, te zajedničkim djelovanjem zdravstvenog sustava, stručnjaka, pacijenata, organizacija civilnog društva i drugih dionika, Hrvatska ima dobru mogućnost uklopiti se u realizaciju ciljeva Svjetske zdravstvene organizacije i eliminirati oboljenja i smrti od hepatitisa B i C do 2030. godine.

Služba za javno zdravstvo, mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti

IZVORI:

https://huhiv.hr/svjetski-dan-hepatitisa-2019/
https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/svjetski-dan-hepatitisa-2019-testiraj-lijeci-hepatitis/
https://www.plivazdravlje.hr/vijesti/clanak/32751/Svjetski-dan-hepatitisa-287.html
https://www.hzjz.hr/priopcenja-mediji/svjetski-dan-hepatitisa-2021/
https://www.worldhepatitisday.org/

Korištenjem stranice www.zzjz-zz.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. Više o kolačićima

Skip to content