Poveznice

ISO 9001
ISO 14001
ISO/IEC 17025
ISO/IEC 27001

Svjetski dan hepatitisa – 28. srpnja 2020.

Svjetski dan hepatitisa održava se svake godine 28. srpnja, na dan rođenja Barucha S. Blumberga, američkog znanstvenika zaslužnog za otkrivanje virusa hepatitisa B i razvoja cjepiva protiv tog virusa, za što je 1976. godine primio Nobelovu nagradu. Cilj obilježavanja ovoga dana je podizanje svijesti populacije o važnosti prevencije, ranog otkrivanja i liječenja virusnih hepatitisa, s posebnim naglaskom na hepatitise B i C.

Virusni hepatitis je akutna ili kronična bolest jetre uzorkovana virusima hepatitisa A, B, C, D i E.  

Virusi hepatitisa A i E prenose se oralno (zagađenom hranom i pićem) te predstavljaju veliki javnozdravstveni problem u nerazvijenim zemljama sa slabim higijenskim standardom. Kod nas se pojavljuju sporadično.

Virusi hepatitisa B i C prenose se krvlju i spolnim putem te oboljeli u početku često ne pokazuju nikakve simptome, no dugoročno, bolest poprima kronični oblik i može dovesti do pojave ciroze i raka jetre. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u svijetu ima oko 325 milijuna oboljelih od hepatitisa B ili C, a smrtnih slučajeva radi komplikacija tih bolesti je u svijetu godišnje oko 1,34 milijuna.

U Republici Hrvatskoj učestalost hepatitisa B i C u općoj populaciji relativno je niska – manje od 1 posto. Broj novooboljelih od hepatitisa B u Hrvatskoj je u padu nakon uvođenja cijepljenja protiv hepatitisa B u Nacionalni Program cijepljenja. U Hrvatskoj se protiv hepatitisa B od 1999. godine rutinski cijepe djeca u dobi od 12 godina, a od 2007. godine i dojenčad.

Prevencija virusnih hepatitisa uključuje epidemiološko praćenje, edukaciju populacije o rizicima i načinima zaštite, cijepljenje protiv hepatitisa B, osiguranje kvalitete krvi i krvnih pripravaka u sustavu zdravstvene zaštite, sprječavanje i suzbijanje bolničkih infekcija, nadzor nad invazivnim kozmetičkim zahvatima (piercing, tetoviranje), rad s populacijom korisnika droga, uključujući programe smanjenja štete (programi zamjene igala i šprica u populaciji osoba koje injektiraju droge).

Uz dostupnost suvremenog liječenja, uključujući dostupnost novih, direktno djelujućih antivirusnih lijekova za liječenje kroničnog hepatitisa C koji su na listi HZZO-a od 2015. godine, poboljšanjem podataka epidemiološkog praćenja, održanjem dobre procijepljenosti stanovništva protiv hepatitisa B, poboljšanjem ranog otkrivanja infekcija, te zajedničkim djelovanjem zdravstvenog sustava, stručnjaka, pacijenata, organizacija civilnog društva i drugih dionika, Hrvatska ima dobru mogućnost uklopiti se u realizaciju ciljeva Svjetske zdravstvene organizacije i eliminirati oboljenja i smrti od hepatitisa B i C do 2030. godine.

Za Odjel za javno zdravstvo:
Ines Drvar, dr.med.

IZVORI:
https://huhiv.hr/svjetski-dan-hepatitisa-2019/
https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/svjetski-dan-hepatitisa-2019-testiraj-lijeci-hepatitis/
https://www.plivazdravlje.hr/vijesti/clanak/32751/Svjetski-dan-hepatitisa-287.html

Korištenjem stranice www.zzjz-zz.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. Više o kolačićima

Skip to content