Poveznice

ISO 9001
ISO 14001
ISO/IEC 17025
ISO/IEC 27001

Svjetski dan debljine (4. ožujka) i 4. hrvatski dan osviještenosti o debljini (16. ožujka)

U mjesecu ožujku ove godine obilježavamo dva važna datuma kojima je cilj osvijestiti populaciju o problemima koje debljina donosi te o načinima prevencije, dijagnoze i liječenja.

U četvrtak, 4. ožujka, obilježavamo SVJETSKI DAN DEBLJINE (World Obesity Day), čiji je ovogodišnji slogan Every body needs everybody (Svako tijelo treba svakoga). Tim sloganom želi se istaknuti važnost učešća čitave zajednice u rješavanju problema vezanih uz debljinu te koliko je važno da svaka osoba ima adekvatne i jednake mogućnosti suočiti se s postojećim problemima (“Zdravstvena skrb za svakoga”, “Prihvaćanje za svakoga”, “Edukacija za svakoga”, “Poštovanje za svakoga”…).

Za više infomacija o Svjetskom danu debljine, posjetite web-stranicu:
https://www.worldobesityday.org/

Osim Svjetskog dana debljine, u utorak, 16. ožujka, po četvrti put obilježavamo i HRVATSKI DAN OSVIJEŠTENOSTI O DEBLJINI.

Debljina

Debljina je bolest prekomjernog nakupljanja masnog tkiva u organizmu. Najčešće se definira temeljem određivanja indeksa tjelesne mase – BMI (engl. body mass index).

Kako izračunati svoj BMI i koje su normale vrijednosti?

BMI je broj koji se dobiva tako da se tjelesna masa osobe izražena u kilogramima podijeli s kvadratom visine izražene u metrima.

BMI (kg/m2)Kategorija
< 18,49Nedovoljna tjelesna masa (pothranjenost)
18,49 – 24,99Normalna tjelesna masa
25 – 29,99Prekomjerna tjelesna masa
> 30Pretilost

U nekim slučajevima, BMI ipak nije objektivan pokazatelj debljine, primjerice kod mišićavih ljudi. Također, ne pokazuje nam kakav je raspored masnog tkiva u tijelu.

Što znači „raspored masnog tkiva“?

To znači da postoje različiti tipovi debljine ovisno o tome gdje se masno tkivo nakuplja.

Postoji ABDOMINALNI TIP DEBLJINE (još se naziva i VISCERALNI ili ANDROIDNI TIP), kod kojega se masno tkivo nakuplja u obliku JABUKE – u području trbuha.

Drugi tip je GINOIDNI TIP, gdje se masno tkivo taloži POTKOŽNO u području natkoljenica i bokova.

Visceralno masno tkivo (oko organa u trbušnoj i prsnoj šupljini) je opasnije od potkožnog!

Važna je mjera OPSEG STRUKA. Kod žena bi trebao biti manji od 80 cm, a kod muškaraca manji od 94 cm.

Uzroci nastanka debljine

  • Genetski i okolišni čimbenici
  • Nepravilna prehrana
  • Smanjena tjelesna aktivnost

Problemi koji nastaju radi debljine:

  • Neosjetljivost tkiva na inzulin – vodi k pojavi šećerne bolesti tipa 2
  • Visok krvni tlak i ostali problemi s krvožilnim sustavom (srčani i moždani udar…)
  • Poremećaj spolnih funkcija, neplodnost
  • Psihološki i emocionalni problemi
  • …i  mnogi drugi…

Kako krenuti u promjenu – osnovne preporuke:

Prilagodite prehranu – savjetujte se s vašim liječnikom ili nutricionistom o opcijama koje su najbolje za vas. Svakako izbjegavajte visoko-kaloričnee namirnice i u prehranu uvodite što više voća i povrća. Izbjegavajte tvornički prerađene namirnice koje imaju malu ili nikakvu nutritivnu vrijednost, naročito slatkiše te zaslađene napitke. Mislite na to da alkoholna pića sadrže dosta kalorija!

Bavite se tjelesnom aktivnošću! Krenite polako te upoznajte vlastite afinitete i mogućnosti. Mogućnosti su razne – šetnja, trčanje, plivanje, vožnja bicikla, ples…

Pazite na vrijednosti vašega krvnog tlaka i šećera u krvi.

Program promicanja tjelesne aktivnosti i prevencije pretilosti kojeg provodi Služba za javno zdravstvo, mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti

Cilj ovog Programa sufinanciranog od strane Zagrebačke županije je ukazati na problem prekomjerne tjelesne težine i pretilosti kod stanovnika Županije, a naročito na pojavnost iste kod mladih, promicati primjerenu tjelesnu aktivnost kao najvažniji preventivni čimbenik za pojavu pretilosti i sprječavanja komplikacija debljine (bolesti poput povišenog krvnog tlaka, šećerne bolesti te srčanog i moždanog udara) te promicati zdravu prehranu kao drugi najvažniji preventivni čimbenik debljine.

U sklopu Službe za javno zdravstvo, mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije djeluje Savjetovalište gdje se obavlja savjetovanje korisnika s problemom prekomjerne tjelesne težine i manjkom tjelesne aktivnosti – kako redovitih korisnika Savjetovališta po drugim dijagnozama, tako i korisnika koji se jave isključivo zbog problema s  prekomjernom tjelesnom težinom.

Program prevencije pušenja kojeg provodi Služba za javno zdravstvo, mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti

Pušenje i debljina su usko povezani kao važni rizični čimbenici za razvoj mnogih kroničnih bolesti, ali treba misliti na to da mnogi s prestankom pušenja dobiju na težini. Služba za javno zdravstvo, mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti stoga u svom Programu prevencije pušenja i Školi nepušenja obraća pozornost na ovu činjenicu usmjeravajući buduće nepušače na važnost zdrave prehrane i primjerene tjelesne aktivnosti .

Korištenjem stranice www.zzjz-zz.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. Više o kolačićima

Skip to content