Poveznice
Search
ISO 9001, ISO 14001, ISO/IEC 17025, ISO/IEC 27001

Svjetski dan bolesnika
11. veljače 2021. godine

Koliko ste puta čuli izreku: „Zdrav čovjek ima tisuću želja, bolestan samo jednu!“ Koliko ste se puta osvjedočili da je istinita? Koliko ste se puta obratili za pomoć svom liječniku ili medicinskoj sestri u trenutku kada vam je bila potrebna?

Nije li, pogotovo s obzirom na trenutačnu zdravstvenu krizu u svijetu, uz Svjetski dan bolesnika koji se ove godine obilježava 11. veljače, važno spomenuti i one koji se o njima najviše skrbe.

Odlukom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) cijela je 2021. godina određena kao Međunarodna godina svih djelatnika u području zdravstva i skrbi za pacijente. Do ovog je prijedloga obilježavanja došlo iz uviđanja važnosti zdravstvene struke tijekom pandemije Covida-19 naročito kroz slijedeće odrednice:

  • Ta je bolest stavila pred velike izazove sve djelatnike iz područja zdravstva, javnog zdravstva i pridruženih područja u svim zemljama svijeta, te je napregnula zdravstvene sustave do krajnjih granica.
  • Uočeno je također da je bitna pripremljenost zdravstvenog sustava za urgentna stanja, kao i za oporavak sustava nakon povećanih zahtjeva za intervencijama.
  • Stoga u zdravstvene djelatnike treba investirati kroz edukaciju, napredovanje u službi, osiguravanje njihovog dobrog zdravlja i pravednu naknadu.
  • Osim ulaganja u ljudske resurse, bitno je ulagati u sam sustav, naročito u osiguravanje dostupnosti servisa mentalnog zdravlja, skrbi za majku i dijete i palijativnu skrb.
  • Kod nas je na primjeru potresa u Sisačko – Moslavačkoj županiji uočeno koliko je bitna mobilnost i adaptivnost zdravstvenih timova. 
  • Uočava se migracija cijelih skupina djelatnika, osobito iz zemalja s nižim prihodima, prema zemljama koje bolje plaćaju zdravstvene djelatnike. Što ako se u nekoj zemlji zbog toga uruši zdravstveni sustav? Taj manjak skrbi na jednom kraju svijeta, može narušiti skrb u drugom kraju svijeta, što smo tijekom ove pandemije naučili.

U grupu zdravstvenih djelatnika uključujemo liječnike, medicinske sestre i tehničare, primalje, ljekarnike, fizioterapeute kao i ostale stručnjake iz područja mentalnog zdravlja, zatim socijalne radnike, radne terapeute, laboratorijske radnike, sanitarne inženjere, radiološke tehničare, vozače saniteta i druge.

Trebamo spomenuti i djelatnike i djelatnosti koji pružaju podršku zdravstvu (informacijski sustavi, proizvodnja zaštitne opreme, transport itd). Na svom 73. zasjedanju SZO predstavnici zemalja članica zaključili su da individualno i društveno zdravlje najviše ovisi o ZDRAVSTVENIM DJELATNICIMA!

Korištenjem stranice www.zzjz-zz.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. Više o kolačićima

Skip to content