Poveznice
Search
ISO 9001, ISO 14001, ISO/IEC 17025, ISO/IEC 27001

„Stvarajmo nadu djelovanjem“ – obilježavanje Svjetskog dana prevencije samoubojstva

Procjenjuje se da si godišnje oko 703 000 osoba oduzme život. Procjenjuje se da svako samoubojstvo ostavlja posljedice na otprilike 135 osoba, bile one članovi obitelji ili zajednice. U svrhu ilustracije problema, razmotrimo li ovo u brojkama, uzimajući da među spomenutim osobama nema preklapanja, dolazimo do podatka od skoro 95 milijuna osoba godišnje na koje samoubojstvo ostavlja posljedice. Govori se kako ljudski život nema cijenu, no smrt ima, što se odražava na slijedeći način – u 2019. godini, financijski troškovi uzrokovani samoubojstvom i nesmrtonosnim samoozlijeđivanjem u SAD-u iznosili su skoro 490 milijardi dolara. Damo li brojkama sadržaj, jedna je osoba ovako komentirala svoj gubitak:

„Na van (uključujući obitelj i prijatelje) je on bio brižan, promišljen, inspirativan. Netko s obitelji koja ga voli i podržava, sa sigurnim poslom i sveukupno zadovoljan životom…no iznutra, vodio je nevidljivu borbu za koju čak niti najbliži nisu znali.“

Devetu godinu za redom Međunarodno udruženje za prevenciju samoubojstva (IASP) je provodilo kampanju prevencije „Stvarajmo nadu djelovanjem“ u periodu od mjesec dana, od 10. rujna do 10. listopadaOdjel za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti je ove godine obilježio spomenuti dan i cijeli mjesec u obliku suradnje s biciklističkim klubovima u devet gradova županije – Zaprešiću, Velikoj Gorici, Svetoj Nedelji, Samoboru, Vrbovcu, Ivanić Gradu, Dugom Selu, Sv. Ivanu Zelini i Jastrebarskom. 

Klubovi su bili pozvani proslijediti poziv svojim članovima u pridruživanju virtualnom biciklističkom događaju – „Cycle around the Globe 2022“, individualno ili grupno, kao tim, razred, škola, klub. Cilj spomenutih aktivnosti je bio proširiti svijest o prevenciji suicida i potaknuti globalnu uključenost. Kao što IASP navodi – i ti  možeš nekome biti svijetlo!

Da biste nekome pomogli ne morate biti stručnjak za mentalno zdravlje. Donosimo vam prijedlog za razgovor u 4 koraka, australske dobrotvorne udruge „Jesi li ok?“ (R U OK?), koje može primijeniti svatko u svojoj okolini.  Pitajte osobu (1) je li ok?, (2) slušajte, (3) ohrabrite promjenu i (4) nakon nekog vremena provjerite kako je osoba. (How to ask “Are you OK?” | R U OK?)

Jedna osoba koja je izgubila blisku osobu radi samoubojstva je o tome rekla slijedeće:

„Ljudi od tebe očekuju da kreneš dalje. Mislim da su vaše strpljenje i podrška, bez uvjetovanja ‘roka trajanja’, nešto najbolje što možete dati nekome tko žaluje.“

U slučaju da ste izgubili blisku osobu i tražite pomoć možete nam se obratiti na email adresu (mentalno-zdravlje@zzjz-zz.hr) ili na broj mobitela (099/738 3288), radnim danom od 12 – 15h.

Ako si netko aktualno želi oduzeti život ili se sumnja da je suicidalan pomoć se može zatražiti u bilo kojoj hitnoj pomoći ili adekvatnim zdravstvenim ustanovama koje su osobi u tom trenutku dostupne. Postoje i hitne psihijatrijske ambulante, koje djeluju u sklopu nekih od bolnica, no za djecu i mlade u dobi do 18 godina, na području Republike Hrvatske djeluje samo jedna hitna psihijatrijska ambulanta, i to u sklopu Psihijatrijske bolnice za djecu i mladež. Otvorena je od 0 do 24h.

Odjel za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti

Korištenjem stranice www.zzjz-zz.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. Više o kolačićima

Skip to content