Poveznice
Search
ISO 9001, ISO 14001, ISO/IEC 17025, ISO/IEC 27001

Radionica PoMoZi Da

Mentalno zdravlje djece i mladih, važnost ranog prepoznavanja problema mentalnog zdravlja te uloga odgojno-obrazovnih djelatnika u prepoznavanju problema mentalnog zdravlja kod učenika i pružanju psihološke prve pomoći učenicima s problemima mentalnog zdravlja bili su tema edukativne radionice PoMoZiDa (Promicanje Mentalnog Zdravlja Djece) koja se održala u razdoblju od 24. lipnja do 26. lipnja 2024. godine u prostorijama OŠ Vukovina, Gornje Podotočje.

Program je razvijen u sklopu projekta Živjeti zdravo Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo, sufinanciranoga iz Europskoga socijalnog fonda u sklopu Operativnoga programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., elementa Zdravstveno obrazovanje, podelementa Mentalno zdravlje. Uz podršku Ureda UNICEF-a za Hrvatsku nastavljaeno je s provedbom u 2023. i 2024. godini.

Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije kao partner na projektu Živjeti zdravo Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo organizirao je provedbu ove trodnevne radionice napredne razine edukativnog programa PoMoZi Da za odgojno-obrazovne djelatnike s područja Zagrebačke županije.

Edukaciju je prošla grupa od 22 odgojno-obrazovnih djelatnika među kojima su uz učitelje i nastavnike, kojima je ova edukacija prvenstveno namijenjena, sudjelovali i  drugi stručni suradnici škola (pedagozi, psiholozi i logopedi).

Edukativni program PoMoZi Da pruža skup osnovnih znanja i vještina koji odgojno-obrazovnim djelatnicima u njihovom svakodnevnom radu mogu olakšati prepoznavanje problema mentalnoga zdravlja učenika, ali i olakšati pristupanje i pružanje potrebne podrške učeniku s problemom te poticanje na traženje stručne pomoći. Iznimno je važno prepoznati probleme mentalnoga zdravlja djece i mladih što ranije kako bi se spriječilo pogoršanje u kasnijoj dobi ili kako bi, bez obzira na probleme, uz stručnu pomoć i vodstvo očuvali dobro mentalno zdravlje.

Krajnji je cilj programa bio pružiti odgojno-obrazovnim djelatnicima:

  • osnovna znanja o mentalnom zdravlju te mentalnom zdravlju djece i mladih
  • znanja i vještine o prepoznavanju problema mentalnoga zdravlja u području depresivno-anksioznih smetnji, pružanju psihološke prve pomoći odnosno pravovremene emocionalne podrške te pružanju informacija koje potiču na traženje pomoći.

Program su vodile dr.Bernarda Krnić, spec. školske medicine, rukovoditelj Službe za školsku i sveučilišnu medicinu Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije i dr.Mateja Kopsa Sobota, spec.školske i adolescentne medicine iz Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije.

Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije planira nastaviti provoditi ove radionice i za druge odgojno-obrazovne djelatnike koji su zadovoljili preduvjet za prijavu  (uspješno završili osnovnu razinu mentalnozdravstvene pismenosti koja je organizirana kao učenje na daljinu na CARNET-ovom MOOC sustavu). Upute o načinu registracije na PoMoZi Da e-kolegij objavljene su na mrežnoj stranici Agencije za odgoj i obrazovanje za stručna usavršavanja i na stranicama programa.

Korištenjem stranice www.zzjz-zz.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. Više o kolačićima

Skip to content