Program prevencije spolno prenosivih bolesti u osnovnim i srednjim školama

Preventivni program prevencije spolno prenosivih bolesti namijenjen učenicima osmih razreda osnovne škole i njihovim roditeljima te učenicima srednjih škola provode nadležni timovi školske medicine u osam gradova Zagrebačke županije. Iako se program od 2010.godine provodi kontinuirano tijekom svake aktualne školske godine, već tradicionalno se tijekom prosinca, vezano uz obilježavanje međunarodnog dana borbe protiv HIV / AIDS-a 01.12., zdravstveno-odgojne aktivnosti pojačano provode diljem Zagrebačke županije.

U Samoboru su školski timovi osmislili zajedničko edukativno druženje za učenike svih triju samoborskih srednjih škola (Gimnazija A.G.Matoša, Srednja strukovnu školu i Ekonomska, trgovačka i ugostiteljska školu). Učenici su preko svojih oglasnih knjiga bili obaviješteni o događanju održanom u četvrtak, 12.12.2019. od 13,00 do 14,00 sati u zajedničkom predvorju škola. Tom prigodom istaknuti su plakati te postavljen štand s promotivnim materijalima, a školske liječnice dr. Angelika Tičinović Ivančić i dr. Zvonimira Papeš Ibrišević te medicinska sestra Marijela Osredečki bile su na raspolaganju srednjoškolcima za sva pitanja na temu reproduktivnog zdravlja. Interesa kako za promotivne materijale tako i za razgovor doista nije nedostajalo a najviše je učeničkih pitanja bilo vezano uz mogućnosti zaštite od spolno prenosivih bolesti (posebice za aktualno cijepljenje protiv HPV infekcije koje je ove godine omogućeno svima do 25 godine života) te zaštitu od neželjene trudnoće. Razgovaralo se također i o samopregledu dojke i testisa te o važnosti odgovornog spolnog ponašanja uz informacije o načinima i mjestima na kojima se mogu dodatno informirati, cijepiti i potražiti pomoć kad zatrebaju.  

U Ivanić Gradu, nadležna školska liječnica dr Bernarda Krnićodržala je predavanja učenicima prvih razreda srednje škole “Ivan Švear”, a dodatne promotivne materijale koji se koriste u provedbi programa ustupila je školi za potrebe uređenja i opremanja dnevnog boravka u kojem borave učenici u slobodno vrijeme.

Također, o programu je govorila gostujući u emisiji “Djeca i mladi” Obiteljskog radija Ivanić .

Na području grada Dugo Selo doktorica Anja Ottopal Petračić održala je predavanja o zaštiti od spolno prenosivih bolesti učenicima osmih razreda Osnovne škole”Stjepan Radić” u Božjakovini, OŠ Rugvica i OŠ Josipa Zorića. Učenici su pokazali veliki interes za sadržaj predavanja, pozorno su slušali, bili puni pitanja i zadovoljni onim što su naučili.

Također, zadovoljne su bile i razrednice “osmaša” te svi jedva čekaju nova druženja sa sličnim temama u nadolazećim kalendarskim i školskim godinama.

U Zaprešiću je doktorica Jasminka Koprivnjak održala predavanja “osmašima” osnovnih škola Kupljenovo, Ivana Perkovca, Ivane Brlić Mažuranić i Antuna Augustinčića a u Velikoj Gorici je o prevenciji spolno prenosivih bolesti “osmašima” govorila doktorica Dunja Delfin u osnovnim školama Eugena Kvaternika i Pokupsko.

Korištenjem stranice www.zzjz-zz.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. Više o kolačićima