Poveznice
ISO 9001, ISO 14001, ISO/IEC 17025, ISO/IEC 27001

Priopćenje ZZJZ Zagrebačke županije u vezi kvalitete vode u Samoboru i poveznice sa slučajevima Hepatitisa A

Nalazi uzoraka vode, prikupljeni protekli petak na dvije lokacije u Samoboru, pokazali su kako je uzorkovana voda sukladna svim ispitanim parametrima prema članku 5. Zakona o vodi za ljudsku potrošnju i priloga I. Pravilnika o parametrima sukladnosti, metodama analize, monitoringu i planovima sigurnosti vode za ljudsku potrošnju te načinu vođenja registra pravnih osoba koje obavljaju djelatnost javne vodoopskrbe.

Uzorci vode uzeti su od strane ovlaštenih osoba Službe za zdravstvenu ekologiju Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije.

Navedeni, dodatni, uzorci vode uzeti su nakon neslužbenih informacija i povezivanja povećanog broja oboljelih od hepatitisa A s vodovodnim sustavom na području Samobora. Nakon provedenih potrebnih kemijskih i mikrobioloških analiza dostavljamo ovo priopćenje uz zamolbu za njegovu objavu radi pravodobnog informiranja građana.

Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije redovito provodi ispitivanje kvalitete vode u Županiji. Za osiguravanje zdravstvene ispravnosti vode i opskrbu kućanstva vodom na području Samobora nadležan je Zagrebački Holding odnosno podružnica Vodoopskrba i odvodnja, ispostava Samobor.

Hepatitis A uglavnom se prenosi konzumiranjem hrane i vode zagađene fekalijama ili izravnim fizičkim kontaktom sa zaraženom osobom. Simptomi mogu varirati od blagih do ozbiljnih te ih ne moraju imati svi, a mogući su: povišena tjelesna temperatura, gubitak apetita, proljev, mučnina, bolovi u trbuhu, tamna boja mokraće, svijetla stolica i žutica.

Uslijed pojave simptoma potrebno je javiti se svojem liječniku, a osnovna preventivna mjera jest redovito pranje ruku i ispravna osobna higijena.

Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije nastavit će s redovitim uzorkovanjem i ispitivanjem kvalitete vode u Županiji te o svakim eventualnim odstupanjima na vrijeme obavijestiti javnost.

Korištenjem stranice www.zzjz-zz.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. Više o kolačićima

Skip to content