Poveznice

ISO 9001
ISO 14001
ISO/IEC 17025
ISO/IEC 27001

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST – Grad Samobor

Slijedom pojedinih upita te neslužbenih informacija na društvenim mrežama o pojavi virusa hepatitisa A u vodovodnom sustavu na području grada Samobora dostavljamo priopćenje za javnost za koje vas molimo da ga prenesete s ciljem točnog i pravodobnog informiranja građana.

Prema posljednjim analizama uzoraka vode sa samoborskog područja nisu utvrđene nikakve nepravilnosti te je voda zdravstveno ispravna.

Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije provodi monitoring kvalitete vode na razini Zagrebačke županije. Za osiguravanje zdravstvene ispravnosti vode i opskrbu kućanstva vodom na području Samobora nadležan je Zagrebački Holding odnosno podružnica Vodoopskrba i odvodnja, ispostava Samobor.

Stručna služba Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije danas je iznimno uzela dodatne uzorke vode na više lokacija na samoborskom području čiji će rezultati nakon potrebnih kemijskih nalaza biti dostupni u ponedjeljak te o čemu ćemo obavijestiti javnost.

Hepatitis A uglavnom se prenosi konzumiranjem hrane i vode zagađene fekalijama ili izravnim fizičkim kontaktom sa zaraženom osobom. Simptomi mogu varirati od blagih do ozbiljnih te ih ne moraju imati svi, a mogući su: povišena tjelesna temperatura, gubitak apetita, proljev, mučnina, bolovi u trbuhu, tamna boja mokraće, svijetla stolica i žutica.

Uslijed pojave simptoma potrebno je javiti se svojem liječniku, a osnovna preventivna mjera jest redovito pranje ruku i ispravna osobna higijena.

Priopćenje o navedenom objavio je na svojim stranicama i Grad Samobor, Službene mrežne stranice Grada Samobora.

Korištenjem stranice www.zzjz-zz.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. Više o kolačićima

Skip to content