Poveznice
Search
ISO 9001, ISO 14001, ISO/IEC 17025, ISO/IEC 27001

Ožujak kao mjesec svjesnosti o raku debelog crijeva

Hrvatski sabor je na sjednici 11. veljače 2022. donio odluku o proglašenju mjeseca ožujka „Mjesecom svjesnosti o raku debelog crijeva“ u Republici Hrvatskoj.

Što je rak debelog crijeva?

Rak debelog crijeva (kolorektalni karcinom) zloćudna je bolest u kojoj dolazi do nekontroliranog rasta abnormalnih stanica u debelom crijevu. Drugi je najčešći oblik raka i drugi uzrok smrtnosti od raka, i u muškaraca (iza raka pluća) i u žena (iza raka dojke). Rak debelog crijeva godišnje zahvati oko milijun ljudi diljem svijeta. U Republici Hrvatskoj godišnje se otkrije oko 3000 novih slučajeva raka debelog crijeva, od čega je kod polovice oboljelih bolest već proširena.

Je li moguće spriječiti rak debelog crijeva?

Da! Rak debelog crijeva nastaje sporo te ga je ranim otkrivanjem moguće spriječiti i/ili uspješno liječiti. Metodama probira koje koristimo često je moguće pronaći i predstadije raka, odnosno POLIPE. Uklanjanjem pronađenih polipa, moguće je spriječiti njihovo daljnje razvijanje u zloćudnu formu, odnosno tako je moguće spriječiti pojavu raka debelog crijeva.

Na koji način je moguće rano otkrivanje promjena na debelom crijevu?

Od 2008. godine u Republici Hrvatskoj provodi se NACIONALNI PROGRAM RANOG OTKRIVANJA RAKA DEBELOG CRIJEVA, čiji je cilj otkrivanje zloćudne bolesti u ranoj fazi ili u fazama predstadija bolesti, kako liječenje moglo biti što učinkovitije i uspješnije.

Odjel za javno zdravstvo Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije zadužen je za provedbu Programa za područje Zagrebačke županije.

Na koji se način provodi nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva?

Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka debelog crijeva obuhvaćena je populacija u dobi od 50 do 74 godine. Djelatnici Odjela za javno zdravstvo Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije, za područje Zagrebačke županije, u centralnoj aplikaciji evidentiraju odaziv pojedine osobe, pripremaju i šalju pozivna pisma i testove na skriveno krvarenje u stolici. Po zaprimanju uzoraka, isti se testiraju, te ukoliko se test pokaže pozitivnim, osoba se upućuje i priprema za daljnji kolonoskopski pregled u neku od suradnih Klinika na području Grada Zagreba. Sve pozive i potreban materijal za testiranje korisnici programa dobivaju poštom na svoje kućne adrese. U slučaju dodatnih upita uz odaziv, testiranje i kolonoskopski pregled, korisnicima je na raspolaganju besplatni telefon 0800 200 012.

Troškove slanja pozivnih pisama, testova na skriveno krvarenje u stolici i kolonoskopskih pregleda snose Ministarstvo zdravstva i HZZO.

Trenutno je u tijeku 6. ciklus provedbe Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva. U 6. ciklusu obuhvaćena godišta su 1949. – 1973., što obuhvaća ukupno 114431 osoba s područja Zagrebačke županije. 

Detaljnije informacije o bolesti te besplatnom testiranju na skriveno krvarenje u stolici možete pročitati na službenim web stranicama nacionalnog programa.

Za sve informacije oko Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva za osobe s područja Zagrebačke županije, nazovite na besplatni broj telefona 0800 200 012.

BRINITE SE O SVOME ZDRAVLJU I ODAZOVITE SE NA PREVENTIVNI PREGLED!

Korištenjem stranice www.zzjz-zz.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. Više o kolačićima

Skip to content