Poveznice
Search
ISO 9001, ISO 14001, ISO/IEC 17025, ISO/IEC 27001

Obilježavanje Svjetskog dana mentalnog zdravlja i Međunarodnog dana prevencije suicida

Procjenjuje se da si godišnje oko 703 000 osoba oduzme život, a svako samoubojstvo ostavlja posljedice na otprilike 135 osoba, bile one članovi obitelji ili zajednice. U svrhu ilustracije problema dolazimo do podatka od skoro 95 milijuna osoba godišnje na koje samoubojstvo ostavlja posljedice.

Ove godine spomenuti dan Prevencije suicida obilježen je u suradnji sa Ljekarnama Zagrebačke županije koje su svesrdno poduprle ovu manifestaciju kao i obilježavanje Svjetskog dana mentalnog zdravlja, prilikom kojeg su građane informirale o potrebi brige za mentalno zdravlje, svoje i svojih bližnjih. Obje manifestacije obilježene su na 20 lokacija diljem cijele županije uz tiskane i promotivne materijale Zavoda.

Osim toga, desetu godinu za redom Međunarodno udruženje za prevenciju samoubojstva (IASP) je provodilo kampanju prevencije „Stvarajmo nadu djelovanjem“ koji je Odjel za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti ove godine obilježio u obliku suradnje s biciklističkim klubovima u županiji.

Klubovi su bili pozvani proslijediti poziv svojim članovima u pridruživanju virtualnom biciklističkom događaju – „Cycle around the Globe 2023“, individualno ili grupno, kao tim, razred, škola, klub. Cilj spomenutih aktivnosti je bio proširiti svijest o prevenciji suicida i potaknuti globalnu uključenost. Kao što IASP navodi – i ti  možeš nekome biti svijetlo!

Jedna osoba koja je izgubila blisku osobu radi samoubojstva je o tome rekla slijedeće:

„Ljudi od tebe očekuju da kreneš dalje. Mislim da su vaše strpljenje i podrška, bez uvjetovanja ‘roka trajanja’, nešto najbolje što možete dati nekome tko žaluje.“

U slučaju da ste izgubili blisku osobu i tražite pomoć možete nam se obratiti na email adresu (mentalno-zdravlje@zzjz-zz.hr) ili na broj mobitela (099/738 3288), radnim danom od 12 – 15h.

Odjel za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti

Korištenjem stranice www.zzjz-zz.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. Više o kolačićima

Skip to content