Obilježavanje svjetskog dana hrane – 16. listopada 2021.

Tema ovogodišnjeg svjetskog dana hrane je: „Naša djelovanja su naša budućnost. Bolja proizvodnja, bolja prehrana, bolji okoliš i bolji život“. Diljem svijeta održavaju se različita događanja na svjetski dan hrane, no jedan od najboljih načina obilježavanja svjetskog dana hrane je darovati hranu ljudima koji je najviše trebaju. Spomenut ćemo neke od najvažnijih problema sadašnjice vezanih uz hranu i prehranu ljudi.

GLAD

Bit obilježavanja svjetskog dana hrane nije samo  u slavljenju predivne hrane za koju imamo povlasticu da konzumiramo svaki dan, već je i u podizanju svijesti o ljudima koji nemaju takvu povlasticu. Mnoštvo ljudi diljem svijeta pati od gladi. Glad je veliki problem u mnogim zemljama, a mi moramo učiniti više da podignemo svjesnost i potaknemo borbu protiv ovog problema kako bi postigli cilj 0% gladi do 2030 g.

ZDRAVA PREHRANA

„Mi jesmo ono što jedemo“

Promijenimo prehranu da bi promijenili sustave proizvodnje hrane. Posebice na svjetski dan hrane trebamo podići svjesnost o zdravoj prehrani i o tome što naše tijelo treba. U posljednje vrijeme educiranost o zdravoj prehrani je porasla, ali još uvijek se malo radi na tome.

HRANA NIJE OTPAD

Bacanje hrane koja se još uvijek može iskoristiti, aktualna je i prioritetna tema u Europi i svijetu. U proizvodnji, distribuciji i skladištenju hrane iskorištavaju se prirodni resursi, a posljedično dolazi do negativnog utjecaja na okoliš. Sprečavanje nastanka otpada od hrane važno je i sa socijalnog gledišta – puno hrane se nepotrebno baca, a postoje milijuni ljudi koji je nemaju dovoljno. Smanjimo gubitak hrane i otpad od hrane, a  za Vas imamo nekoliko korisnih savjeta koji će vam pomoći u tome:

  • Planirajte kupnju.
  • Izbjegavajte gomilanje namirnica u hladnjaku i smočnici. Ono što ne vidimo, često i zaboravimo koristiti.
  • Ne servirajte prevelike porcije hrane.
  • Ostatke skuhane hrane sljedećeg dana iskoristite za ručak ili večeru ili ih ponesite na posao i pojedite.
  • Ako vidite da ne možete potrošiti hranu prije datuma “upotrijebiti do”, možete je zamrznuti i tako joj produljiti trajnost.

Zanimljive činjenice o hrani u svijetu koje je objavila FAO, Svjetska organizacija za hranu i poljoprivredu:

  • Više od 3 milijarde ljudi odnosno 40% svjetske populacije si ne može priuštiti zdravu prehranu
  • Gotovo 2 milijarde ljudi imaju prekomjernu težinu ili su pretili  uslijed loše prehrane i sjedilačkog načina života
  • Troškovi zdravstvene skrbi vezane uz pretilost će prijeći 1,3 trilijuna $ godišnje do 2030 g.
  • U industriji hrane trenutno u svijetu radi 1 milijarda ljudi, više nego u bilo kojem drugom sektoru
  • Mali uzgajivači hrane proizvode više od 33% hrane u svijetu unatoč izazovima kao što su siromaštvo ili nedostatak financija, edukacija i tehnologije
  • 20 % više žena od muškaraca u dobi od 25 – 34 godine žive u ekstremnom siromaštvu, a više od 18% žena žive s manje od 1.9 $  odnosno 13 kn dnevno
  • Industrija hrane je trenutno odgovorna za više od 33% emisija stakleničkih plinova
  • 14% proizvedene hrane u svijetu se baci zbog neadekvatne berbe, rukovanja, skladištenja i prijevoza, a 17% se baci od strane potrošača
  • 55% svjetske populacije obitava u gradovima, a to će se povećati na 68% do 2050 g.
  • 10% ljudi je pogođeno nesigurnom hranom kontaminiranom bakterijama, virusima, parazitima ili pak kemijskim zagađivačima
  • Klimatske promjene utječu na usjeve i produktivnost te mogu doprinijeti promjeni u nutritivnom sastavu usjeva uključujući manjak proteina i nekih esencijalnih vitamina i minerala

Korištenjem stranice www.zzjz-zz.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. Više o kolačićima

Skip to content