Poveznice
Search
ISO 9001, ISO 14001, ISO/IEC 17025, ISO/IEC 27001

Obilježavanje Međunarodnog dana starijih osoba

Odjel za mentalno zdravlje ove godine je obilježio Međunarodni dan starijih osoba (1. listopada) u suradnji s domovima za starije osobe u svih devet gradova Zagrebačke županijeDugom Selu, Velikoj Gorici, Zaprešiću, Jastrebarskom, Svetoj Nedelji, Samoboru, Vrbovcu, Ivanić-Gradu i Svetom Ivanu Zelini.

Za tu priliku su pripremljeni različiti promotivni materijali zavoda, prigodno osobno pismo za korisnike i dizajnirane su oznake za čitanje (bookmark) s prigodnim pozitivnim citatima:

„Ostati mlad dok stariš je najveći blagoslov.“

„Sve što trebate je ljubav, ali malo čokolade s vremena na vrijeme neće škoditi.“

Suradnjom s domovima je Odjel njihovim korisnicima želio pružiti podršku u ovim zahtjevnim vremenima, koja su izazovna za sve, a pogotovo za najugroženiju skupinu. Ovime ujedno želimo podići svijest o starijima osobama kao i dalje vrijednim članovima društva u kojem živimo. U Domu za starije i nemoćne Oaza, u blizini Velike Gorice, ovaj su dan obilježili svirkom i pjevanjem te su rekli slijedeće:

„Pozitivnoj atmosferi svakako su pridonijela Vaša pisma upućena korisnicima i pokloni. Od srca vam hvala, pismo je zaista dirnulo mnoge od nas i drago nam je da ste na taj način pridonijeli slavlju i osmijesima naših dragih korisnika.“

U nastavku teksta slijedi sadržaj pisma upućenog korisnicima, a fotografije s odličnom atmosferom, koje možete vidjeti, su iz Doma Oaza.

Draga čitateljice / čitatelju

iako se osobno ne poznajemo želimo vam reći da netko misli na vas, možda čak i mnogo više ljudi nego što biste očekivali.

Svjesni smo da je zahtjevno suočavati se sa svime što pandemija donosi – brigom za vlastito zdravlje, izolacijom pa i usamljenošću. Izazovi koje imamo su svakodnevni. Upravo radi toga vas želimo ohrabriti i potaknuti na ustrajnost.

Vaše tjelesno zdravlje je važno, no jednako važno je i vaše mentalno zdravlje. Ono utječe na to kako se osjećate i kako razmišljate. Utječe i na to kako se suočavate sa životnim izazovima. Svatko pronalazi svoj način kako se nositi s okolnostima u kojima se nalazi.

Kako biste u tome bili uspješni važno je zadržati pozitivan stav. Neki od načina na koje to možete postići navedeni su u nastavku.

  • Bavite se aktivnostima koje smatrate korisnima i koje vašem danu daju smisao.
  • Usmjerite se na ono što i dalje možete učiniti.
  • Iako se često govori o izolaciji iz zdravstvenih razloga, nikako nemojte biti socijalno izolirani. Pokušajte svladati novu tehnologiju kako biste ostali povezani s bližnjima, a možda čak i stekli nova poznanstva. Pitajte one koji znaju da vas upute u to.
  • Neka vaš um bude aktivan.
  • Pomognite drugome i budite spremni zatražiti pomoć kad vama zatreba.

Ovome dodajte i vaše bogato životno iskustvo. Ideje prilagodite sebi, ali i vi se budite spremni prilagoditi.

Iako starost donosi svoje poteškoće, nije nužno da se radi toga često osjećamo loše. Ako okolnosti u kojima se nalazite počnu nadilaziti vaše mogućnosti za suočavanje potičemo vas da potražite stručni savjet.

Želimo vam lijep i ugodan Međunarodni dan starijih osoba, ali i sve druge dane!

Pozdravljamo vas uz jednu vedru misao:

“Bore samo označavaju mjesto na kojem je bio osmjeh.”

Srdačno,

Odjel za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti

Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije

Korištenjem stranice www.zzjz-zz.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. Više o kolačićima

Skip to content