Poveznice
Search
ISO 9001, ISO 14001, ISO/IEC 17025, ISO/IEC 27001

Obilježavanje Međunarodnog dana starijih osoba

Odjel za mentalno zdravlje je ove godine obilježio Međunarodni dan starijih osoba (1. listopada) u suradnji s domovima za starije osobe u Zaprešiću i Velikoj Gorici. Tom su prilikom djelatnici Odjela posjetili tri doma za starije osobe – Dom Stanec, Dom Oaza i Dom Kraljev vrh. Za korisnike domova su pripremljeni različiti promotivni materijali Zavoda i prigodno osobno pismo podrške.

Suradnjom s domovima je Odjel njihovim korisnicima želio pružiti podršku. Ovime ujedno želimo podići svijest o starijima osobama kao i dalje vrijednim članovima društva u kojem živimo. 

U nastavku teksta slijedi sadržaj pisma upućenog korisnicima, a fotografije koje možete vidjeti, su iz Doma Stanec u Velikoj Gorici i Doma Oaza.

Draga čitateljice / Dragi čitatelju,

prije nekoliko je dana  “došla jesen, zelenilo lišća žuti se, rumeni se, grožđe dozrijeva, vedro je ljeto, vedra jesen, sunce na nebu ne krije svoga lica”, pisao je August Šenoa. 

Često se starost naziva razdobljem jeseni života. Kao i svako drugo životno doba, sadrži izazove na koje se ne možemo uvijek pripremiti. Neke stvari najbolje razumijemo kad ih doživimo, a neke ni tad. Shvaćamo da starost donosi izazov suočavanja s gubitcima. Gubitcima onoga što ste nekad mogli učiniti, životne i obiteljske uloge koju ste imali. Jedna starija gospođa je svoje razmišljanje o starosti izrazila slijedećim riječima:

„Kako smo vidjeli starost? Ugodna fotelja, nasmijana i topla lica tvojih ukućana, djece i unučadi, svi slušaju tvoje priče, savjete, nose ti cvijeće, pjevuše s tobom tvoje najdraže melodije… Ali, ti šutiš kad te boli, ne želiš nikoga ograničiti u vremenu koje mu treba u jurnjavi života! Nisi zahtjevna/zahtjevan, dovoljan ti je mali zagrljaj, i iskreno – Kako si?.“

Ako se usmjerite na ono što više ne možete i nemate, sigurno ćete se osjećati loše. Usmjerite se na ono što vam ovo životno razdoblje donosi i na ono što možete. Sjetite se da su plodovi jeseni obilni. Imate životno iskustvo i mudrost koje možete podijeliti s mlađim generacijama. Možda vas mlađi ne slušaju onoliko koliko biste željeli ili vas tek ponekad posjete. Nastojte im oprostiti, sjetite se i sebe dok ste bili mladi. Kad se prisjetite svoje mladosti podijelite je s onima koji su pored vas, onima koji vas slušaju.

Ovim putem Vam piše jedna skupina mladih stručnjaka za mentalno zdravlje koji žele izraziti cijenjene za puteve koje su nam utrli „naši stari“. Pišemo vam zato jer mislimo na vas. Jedno je pismo za vas mnoge, no u njemu ćete pronaći barem nešto za sebe. Možda samo misliti na nekoga nije dovoljno, zato vam šaljemo poklone koji će vas na to podsjetiti. 

Smatramo da starost nije bolest, niti da su stari ljudi „problem“. Vjerujemo da nas upravo oni stariji članovi društva mogu povezati s prošlošću i usmjeriti u bolju budućnost. Da je imati starije osobe u društvu znak bogatstva i napretka tog društva. Nečega što se ne mjeri samo u materijalnoj vrijednosti, jer ono što vi značite vašim bliskima osobama nema vrijednost koju se izražava brojkom, nego onu koju se pokazuje ljubavlju.

“Jedina važna stvar, kada budemo odlazili, bit će tragovi ljubavi što ćemo ih ostaviti za sobom.”

“Ljubav je najmirisniji cvijet našega kraja.”

Srdačno,        

Odjel za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti
Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije

Korištenjem stranice www.zzjz-zz.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. Više o kolačićima

Skip to content