Poveznice
Search
ISO 9001, ISO 14001, ISO/IEC 17025, ISO/IEC 27001

Obilježavanje Međunarodnog dana starijih osoba

Odjel za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti je ove godine obilježio Međunarodni dan starijih osoba (1. listopada) u suradnji s domovima za starije osobe u Vrbovcu i Velikoj Gorici. Za korisnike dvaju domova,  Caritasova kuću za starije i nemoćne osobe „Sv. Kamilo de Lellis“ i Dom „Ljubav“, pripremljeni su promotivni materijali Zavodai prigodno osobno pismopodrške za svakog korisnika.

Suradnjom s domovima je Odjel njihovim korisnicima želio pružiti podršku. Ovime ujedno želimo podići svijest o starijima osobama kao i dalje vrijednim članovima društva u kojem živimo. 

U nastavku teksta slijedi sadržaj pisma upućenog korisnicima, a fotografije koje možete vidjeti, su iz Doma „Sv. Kamilo de Lellis“ u Vrbovcu.

Draga čitateljice / Dragi čitatelju,

jedna starija gospođa, vjerojatno starija od mnogih koji ovo čitaju, na pragu svoje devedesete, svoje razmišljanje o starosti je izrazila slijedećim riječima:

„Tko o čemu, starci o starenju! Jesen života – poetično, a ogoljele grane na drvetu baš ne izgledaju kao da će na njima ikada opet zazelenjeti listić i cvijet. Starost se zove „jesen života“ i nad time se malo zamislimo. Sjećanja – spas u samoći! Mi mlade tupimo našim sjećanjima na našu prošlost – oni pokažu interes, ali i kažu: „Bako opet tupiš – već si to rekla barem 10 puta!!!“, a ja u sebi: „Ej da ja znam da sam rekla sigurno ne bih opet!“. Zato je najljepše druženje s onim malenima, uvijek te gledaju onim začuđenim očima.

Sada ja to pišem kao da vi to ne znate. Voljela bih o tome pričati mladima – ne da ih uplašim nego da u suživot unesemo radoznalost, povjerenje i empatiju za druge, ono drukčije i nepoznato, stvarnost neminovnosti.“

Ovim putem Vam piše jedna skupina mladih stručnjaka za mentalno zdravlje koji vam žele izraziti svoje cijenjene. Sjetite se da su plodovi jeseni obilni. Usmjerite se na ono što vam ovo životno razdoblje donosi i na ono što možete. Ako se usmjerite na ono što više ne možete i nemate, vjerojatno ćete se osjećati loše.

Smatramo da starost nije bolest, niti da su stari ljudi „problem“. Vjerujemo da nas upravo oni stariji članovi društva mogu povezati s prošlošću i usmjeriti u bolju budućnost. Da je imati starije osobe u društvu znak bogatstva i napretka tog društva. Nečega što se ne može mjeriti nikakvim novcem.

Želimo vam lijep i ugodan Međunarodni dan starijih osoba, ali i sve druge dane!

Srdačno,        

Odjel za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti
Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije

Korištenjem stranice www.zzjz-zz.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. Više o kolačićima

Skip to content