Poveznice
Search
ISO 9001, ISO 14001, ISO/IEC 17025, ISO/IEC 27001

Obilježavanje Međunarodnog dana sreće

Rezolucijom Opće skupštine Ujedinjenih naroda, 2012. godine, odabran je 20. ožujka kao Međunarodni dan sreće. Tad je bio upućen poziv svima da na prikladan način obilježe taj događaj. U rezoluciji stoji da je „potraga za srećom temeljni čovjekov cilj“.

Prema definiciji Hrvatske enciklopedije, „sreća je  spoj pozitivnih emocija oduševljenja i ugode s pozitivnim akcijama zaokupljenosti i angažiranosti.“ U istoj definiciji sreće piše: „Suprotno vjerovanju većine ljudi, sreća ne ovisi o idealnim životnim okolnostima ili materijalnom bogatstvu, inteligenciji ili fizičkoj privlačnosti, dobi ili roditeljstvu.“

Odjel za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti obilježio je Međunarodni dan sreće u suradnji sa srednjim školama na području Dugog Sela, Zaprešića, Samobora, Jastrebarskog i Velike Gorice te visokoškolskim ustanovama na području Zaprešića, Ivanić Grada i Velike Gorice.

Plakati koji su pripremljeni i podijeljeni, a tri su različita, istoga naslova – Mentalno zdravlje nužno je za tjelesno zdravlje!,sadrže tri različite vježbe usmjerene na razvoj optimističnog stila razmišljanja. Upute su jasne, a vježbe pripremljene tako da ih mogu primijeniti različite osobe u različitim životnim okolnostima. Donosimo vam neke od korisnih savjeta.

  • Smanjite izloženost vijestima jer mediji obično prezentiraju pesimistične priče ili negativističko viđenje svijeta.
  • Izbjegavajte negativno okruženje i ljude koji se stalno žale, negativizam je zarazan, također i optimizam – optimisti privlače pozitivne ljude.
  • Budite ponosni na svoje vještine – usmjerite se na ono u čemu ste uspješni.
  • Smiješite se drugim ljudima, uzvratit će vam osmijeh. Na ovaj način se potiču mehanizmi za stvaranje ugodnog raspoloženja.
  • Prihvatite da je svijet kaotičan i nepravedan, a vi si svakodnevno priuštite što više ugodnih doživljaja.
  • Prilagodite govor – ako često odgovarate s „Da, ali…“, što zvuči negativistički promijenite izjavu u „Da, i…“.
  • Oprostite uvredu i zaboravite na nanesenu nepravdu.
  • Prihvatite ili ignorirajte ono što ne možete mijenjati.
  • Potičite spontanost – ponekad prekršite planove jer spontanost podrazumijeva očekivanje ugodnog iskustva.

Donosimo i jednu od vježbi s plakata. Naziv joj je Najbolji mogući ishod. Ova vježba potiče razvoj razmišljanja koje pomaže osmisliti planove kako bismo ostvarili svoje snove i organizirali prioritete kako bi se lakše postigli ti ciljevi. Također povećava osjećaj kontrole nad vlastitim životom.

Najbolji mogući ishod (provoditi tijekom 2 tjedna ili dulje, 5 – 15 min dnevno)

Zamislite svoju budućnost u najboljem mogućem svijetlu. Zamislite kako je sve prošlo najbolje što je moglo, na svim važnim područjima ostvarili ste najbolji mogući ishod. Svako važno područje zamislite zasebno (posao, obitelj, financije, zdravlje i drugo).

Koja je najbolje verzija mogućnosti koja bi se mogla dogoditi?

Vježba je najkorisnija kada se specifična situacija zamišlja što detaljnije i kada se ideje zapisuju, jer se na taj način oblikuju u viziju koja postaje konkretnija, živopisnija.

Maštanje je zdravo, pogotovo ono o pozitivnim ishodima, zato potičite optimizam zamišljajući pozitivnu budućnost. Razne nadograđene verzije ove vježbe koriste vrhunski sportaši, olimpijci,  kao pomoć u ostvarivanju svojih ciljeva.

Iako smo kao ljudi skloni usmjeriti se na loše stvari  te brojni događaji mogu u nama izazvati nemir, nismo sasvim prepušteni okolnostima. Važno je redovito vježbati preusmjeravanje misli na pozitivne aspekte života i još važnije, pozitivne aspekte negativnih iskustava. Pozitivno razmišljanje može biti naša odluka. Ako u takvoj odluci ustrajemo možemo je učiniti svojom vrlinom.

(Izvor: sreća. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2021)

Odjel za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti
Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije

Korištenjem stranice www.zzjz-zz.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. Više o kolačićima

Skip to content