Poveznice
Search
ISO 9001, ISO 14001, ISO/IEC 17025, ISO/IEC 27001

Obilježavanje Međunarodnog dana međusobnog pomaganja

Zapreka pomaganju ponekad može biti krivo uvjerenje da je potrebno odvojiti puno novca ili vremena kako bi se napravilo promjenu. Točno je da trajne promjene često zahtijevaju mnogo ulaganja, bilo vremena, bilo novca, no i male geste ponekad mnogo znače. U definiciji obuhvaćen ovaj pojam širokog značenja, pomoć, predstavlja radnju kojom se olakšava rad, stanje ili položaj drugoga.

To je moguće učiniti na brojne načine, poput verbalnog, koji može biti lijepa riječ ili potrebne riječi, otrežnjavajuće riječi, sve ono što pridonosi dobrobiti druge osobe, bio to savjet, opomena, pohvala ili nešto drugo. Moguće je pomoć pružiti i fizičkim putem, pomaganjem u radu, na nekom zadatku. Česti primjeri pomoći o kojima mediji izvještavaju i filmovi se snimaju su junačka djela. Ona su rijetkost u svakodnevnim događajima tijekom života. Pamtljiva i hvalevrijedna, ali rijetka. Najčešća djela pomaganja dostupna najvećem broju ljudi su ona manja, učestala, koja u životnoj perspektivi traže ustrajnost. Iako možda čineći dobro to ne očekujemo, povrat je jasno vidljiv, dalekosežan i blagotvoran.

Pomaganje utječe na naše zdravlje, mentalno uz ono fizičko. Snižava razine stresa koji doživljavamo, poboljšava nam raspoloženje, samopoštovanje i osjećaj sreće. Pomaže nam da budemo aktivniji, i da pomažući drugima stječemo prijatelje, mrežu podrške koja nam može biti izvor pomoći. Naš osjećaj općeg blagostanja i dobrobiti raste. Ovime stječemo osjećaj pripadanja i povezanosti, što reducira socijalnu izolaciju. Pomaganje u nama izaziva zahvalnost jer je podsjetnik na ono što možemo učiniti i dati, podsjetnik da imamo nešto vrijedno, bila to materijalna sredstva ili naše vrijeme, sposobnosti, riječi. Posljedice dobrih djela ne nestaju brzo, mogu biti izvor pozitivnog doživljaja sebe i dugo nakon što određene situacije prođu.

Uz sve ove osobne dobrobiti, potrebno je imati na umu onoga kome pomažemo i njegove najbolje interese. Prema tome naši interesi tad nisu u prvome planu. Takvo djelovanje je određenoga trajanja i mjere. Staviti vlastite interese i potrebe na stranu na neko vrijeme može biti potrebno i korisno, zanemariti ih može biti poražavajuće za nas. I u pomaganju se može pretjerati. Najbolja metoda pomaganja je probati i početi s manjim, i onda, ako možemo davati više. Na ovaj način ne ćemo u početku biti preplavljeni i uspješnije ćemo ostvariti ravnotežu. Biti dobar prema sebi jednako je važno. Ako se onaj tko daje previše potroši, financijski, emocionalno, fizički, kako god, vrlo lako i brzo prelazi iz uloge pomagača u onoga kome je pomoć potrebna. Ishod koji je neželjen i zapravo čini suprotno – odmaže.

Tko želi drugima pomoći može to učiniti na razne načine. Može djelovati u svojoj okolini, zajednici, može volontirati, može pomagati i na daljinu, može svoja znanja i vještine prenositi na druge, podijeliti ih. Najlakše je pomoći onima koju su nam najbliže, članovima obitelji, prijateljima i susjedima. Ponekad je dovoljno nekoga nazvati, poslati poruku, nasmiješiti se, pomoći s kupnjom onome tko je bolestan, pomoći onima u samoizolaciji, iznenaditi nekoga znakom pažnje, pićem, jelom, pomoći u kućanskim poslovima ili onima oko kuće, pomoći starijoj osobi. Ukratko, pružiti drugima malo pažnje i vremena.

Okolnosti se mijenjaju, no zahvalnost je uvijek dobrodošla osobina onih kojima se pomaže, poželjna i poticajna povratna informacija.

Nema osobe koja nekome ne može pomoći. Dob u tome nije prepreka, nego može biti suprotno – prednost. Primjer u tome mogu nam biti djeca, u ovom slučaju djeca iz dječjeg vrtića Velika Gorica.

“Nitko nije slučajno dobar, vrlinu treba naučiti.”

U suradnji s dječjim vrtićem Velika Gorica, Odjel za mentalno zdravlje ove godine obilježava Dan međusobnog pomaganja. Upravo ti najmlađi, dobro poučeni i odgojeni, daju nam primjer. Ovaj dan su uveličali svojim crtežima, koji prikazuju kako to oni, u praksi, doživljavaju pomaganje.

Odjel za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti
Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije

Korištenjem stranice www.zzjz-zz.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. Više o kolačićima

Skip to content