Poveznice
ISO 9001, ISO 14001, ISO/IEC 17025, ISO/IEC 27001

Obavijest o sistematskim pregledima prije upisa u prvi razred osnovne škole

Služba za školsku i adolescentnu medicinu svoj je rad prilagodila epidemiološkim preporukama vezanima uz epidemiju bolesti COVID-19.

 1. Obavijest o pregledu

U pojedinim ispostavama Službe različito je organiziran način prijave za pregled. Molim provjeriti Raspored upisa po ispostavama na stranici Zagrebačke županije, Upravni odjel za odgoj i obrazovanje te na oglasnim pločama dječjih vrtića i osnovnih škola.

Kontakti nadležnih timova školske medicine te radno vrijeme potražite pod KONTAKTI – SLUŽBA ZA ŠKOLSKU I SVEUČILIŠNU MEDICINU.

Narudžbe neposrednim kontaktom nije uputno raditi!

 1. Popis dokumentacije koju je potrebno donijeti na pregled
 • Upitnik s anamnestičkim podacima koji ispunjava roditelj (Upitnik za roditelje)
 • Preslike cjepne iskaznice ili ispis cijepljenja iz pedijatrijskog kartona
 • Dodatnu dokumentaciju ukoliko postoji: povijest bolesti u slučaju kroničnog oboljenja, nalazi logopeda i/ili psihologa, Rješenje o tjelesnom oštećenju, mišljenje predškolske ustanove o razvojnim aspektima djeteta ovisno o kronološkoj dobi
 1. Upute o potrebi pridržavanja mjera zaštite
 • febrilni i s respiratornim tegobama neće biti primljeni,
 • prije ulaska u prostor ambulante potrebno je ispuniti Izjavu da niste prema svom saznanju bili u riziku od zaraze virusom SARS-CoV-2 ili ponijeti ispunjenu Izjavu,
 • prije ulaska u prostor ambulante potrebno je dezinficirati ruke i obuću te staviti masku (ponijeti vlastite)
 • u pratnji može biti samo jedan roditelj,
 • morate doći točno u termin i ne zadržavati se,
 • predviđeno je vrijeme samog pregleda u trajanju od 30 min te 10 min za dezinfekciju i provjetravanje (ukupno 40 min)
 • Poželjno je ne zadržavati se u prostoru čekaonice prije i nakon pregleda.
 • Nakon svakog pregleda provjetriti će se prostor, dezinficirati radne površine.
 1. Pregled

Dijete u pravilu pregled započinje crtežom kako bi se postupno uvelo u sam proces upisa. Potrebno je dijete pripremiti kako bi znalo da će samo tijekom testiranja biti samo s liječnicom dok roditelj daje podatke medicinskoj sestri. Sam pregled i cijepljenje obavlja se nakon testiranja uz prisutnost roditelja. Za svako dijete će liječnik tijekom pregleda procijeniti može li se cijepiti.

Prema važećem Programu cijepljenja provodi se cijepljenje protiv Morbila-Parotitisa-Rubeole te Dječje paralize.

 1. Ostale napomene

Pregled stomatologa potrebno je obaviti prije dolaska na pregled. Stomatolog će djetetu izdati Zubnu putovnicu koju roditelj donosi na liječnički pregled.

Laboratorijska pretraga krvi i urina provode se ovisno o načinu organizacije u pojedinoj ispostavi. Molim pogledati Raspored upisa.

Pedijatrijski karton će se tražiti na uvid samo ukoliko je to nužno za procjenu uz poštivanje načina rada pedijatrijskih ambulanti.

Korištenjem stranice www.zzjz-zz.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. Više o kolačićima

Skip to content