Poveznice
Search
ISO 9001, ISO 14001, ISO/IEC 17025, ISO/IEC 27001

Mjesec borbe protiv ovisnosti

I ove godine nas je dočekala pandemija covida-19 u Mjesecu borbe protiv ovisnosti, kojeg obilježavamo u periodu od 15.11. do 15.12. Slažemo prioritete, borimo se na više frontova, nastojimo ostati zdravi. Ipak, želimo staviti u fokus i ovu važnu bitku koja se odvija tiho, daleko od medijskih očiju ali blizu srcu svim životima koji u njoj sudjeluju.

Stoga, 26.11. smo održali on-line stručni skup naziva „Mladost u doba pandemije – stari i novi izazovi“.

Mladost, jer do nedavno smo je doživljavali kao sinonim za ljepotu, zdravlje i veselje, no aktualni podatci pokazuju koliko se ta percepcija promijenila. Mladi ljudi su pod pojačanim stresom. Među njima su u porastu anksioznost, depresija, suicidalnost, usamljenost… 54% maturanata je u jednom istraživanju izjavilo da je pandemija značajno narušila njihov život, a time i percepciju zdravlja – koje nije definirano samo odsustvom bolesti, kao što znamo. Kada vagu mentalnog zdravlja pomaknemo u korist rizičnih faktora, nismo na dobrom putu.

Izazovi su stari, jer znamo da se kao civilizacija već dugo borimo s bolestima ovisnosti o raznim psihoaktivnim tvarima. No, ujedno su i novi – jer bitka je sada u neizvjesnom vremenu brzih promjena u kojem živimo okovani pandemijom. U porastu je broj tvari kategoriziranih kao „nove droge“ (do sada ih je 800!). Kanabis je dobio novu, potentniju varijantu, dob prve konzumacije se pomaknula još niže, a broj prvih psihotičnih epizoda raste uz porast konzumacije takvih potentnijih oblika. Promijenio se stil konzumacije psihoaktivnih supstanci – alkohol i anksiolitici kao dostupni proizvodi se konzumiraju u samoći vlastitih domova, često pred računalom gdje se odvija „život“.

Zato stavljamo i poseban naglasak na rizik razvoja gaming disorder-a (ovisnosti o računalnim igrama), uistinu „nove“ bolesti ovisnosti s obzirom da ju je Svjetska zdravstvena organizacija nedavno uvrstila među korice 11. revizije Međunarodne klasifikacije bolesti i srodnih zdravstvenih problema. Taj prepoznati bihevioralni poremećaj kojeg zbog životnog stila 21. stoljeća ne možemo liječiti potpunom apstinencijom, otvara mnoga pitanja.

O svemu tome smo saznali mnogo iz predavanja dr. med. Irene Rojnić Palavre, univ. mag. admin. sanit., specijalistice psihijatrije, uže specijalistice alkoholizma i drugih ovisnosti, pod nazivom  “Kada internet postane „surogat života“”,  te predavanja dr. med. Jadranke Hübler, specijalistice psihijatrije, uže specijalistice alkoholizma i drugih ovisnosti, pod nazivom „Štetna upotreba i ovisnost o psihoaktivnim supstancama u doba pandemije“.

Liječnicama se zahvaljujemo na izvrsnim predavanjima a svim sudionicima (među kojima su bili članovi Povjerenstva za droge Zagrebačke županije, socijalni radnici, medicinske sestre/tehničari, liječnici, psiholozi, profesori…) na iskazanom interesu. Stručni skup se boduje prema odlukama nadležnih komora.

Nadamo se da se iduće godine opet vidimo, s osmjesima na licu.

Odjel za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti

Korištenjem stranice www.zzjz-zz.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. Više o kolačićima

Skip to content