Poveznice

ISO 9001
ISO 14001
ISO/IEC 17025
ISO/IEC 27001

Mjesec borbe protiv ovisnosti (15.11. – 15.12.)

Covid-19 i ovisnost, savršena oluja

I ove godine u periodu 15.11. – 15.12. obilježavamo mjesec borbe protiv ovisnosti, kojem je cilj osvijestiti i educirati pojedince i društvo o postojanju ovog problema te potaknuti zajedničku borbu s ovom zahtjevnom bolešću, smanjujući dostupnost „sredstava ovisnosti“, uklanjajući putem predrasude i pružajući šansu onima kojima je pomoć potrebna da se jave bez straha, bez skrivanja i nepotrebnog osjećaja srama. Kada kažemo „sredstva ovisnosti“, prvo pomislimo na ilegalne droge, duhanske proizvode i alkohol, međutim „sredstvo ovisnosti“ može biti manje opipljivo i teže „zabranjivo“ , kao što je slučaj kod ovisnost o internetu (društvenim mrežama ili npr. kupovini putem interneta). Uključivanje u takva ponašanja koja u nekim slučajevima vode razvoju „bihevioralnih“ ovisnosti često je i neminovno u vremenima globalne javnozdravstvene krize – pandemije covid-19 virusom.

Nema sumnje da pandemija ostavlja posljedice i na populaciju osoba koje boluju od bolesti ovisnosti – s jedne strane je sve više konzumenata na putu ka razvoju ovisnosti, s druge strane osobe koje se bore s bolešću tonu u nju sve dublje i imaju sve više poteškoća u održavanju stabilne razine funkcioniranja. Nesigurna budućnost, brojne socio-ekonomske poteškoće te strah od bolesti, mogu između ostalog pogurati ranjive skupine u smjeru traženja instant rješenja – jeftinih i dostupnih psihoaktivnih supstanci (PAS), što je korak bliže ka razvoju bolesti ovisnosti ili komplikacijama iste. Također, postoji i nezanemariv rizik od porasta agresivnosti u rizičnim skupinama, što u kombinaciji s konzumacijom PAS može dovesti do porasta stope obiteljskog nasilja te mogućih  ubojstava i samoubojstava. U situacijama poput „lockdown-a“, smanjena je dostupnost pomoći od strane stručnjaka ili je pružena pomoć manje učinkovita (tretman licem-u-lice, osobni ljudski kontakt naspram tretmana putem tehnoloških platformi kao što je Zoom i sl.), što se jasno odražava na zdravstveno stanje ljudi koji boluju od bolesti ovisnosti.

Europski centar za praćenje droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA) je objavio svoje izvješće o drogama za 2020. godinu, iz kojega saznajemo da kokain ima sve veću ulogu u europskom problemu u pogledu droga, konzumacija heroina je u porastu kao i njegova prisutnost na europskom tržištu (a postoje znakovi i njegove proizvodnje na području EU). Tržište kanabisa se mijenja te su sve više dostupni proizvodi s visokim sadržajem THC-a i nove vrste proizvoda od kanabisa. Osim toga, u smoli i biljci kanabisa količina THC-a je oko dvaput veća nego prije deset godina. Nažalost, problem su i dalje nove droge za čiju se proizvodnju koristi raznoliki niz kemijskih tvari, što značajno otežava detekciju, a čemu svjedoči i podatak da se svake godine otkrije oko 50 novih psihoaktivnih tvari na području EU! Proizvodi se i sve više sintetičkih droga s visokim udjelom MDMA (ecstasy).

Ne smijemo nipošto zaboraviti rastuću problematiku „bihevioralnih“ ovisnosti kojima su uvjeti pandemije stvorili plodno tlo. „Infodemija“ i ovisnost o Internetu (prvenstveno o društvenim mrežama), računalnim igrama i virtualnom svijetu, on-line kupovini, te on-line klađenju predstavljaju rastuću problematiku koja zahvaća pretežito adolescente i mlade odrasle ljude. Osim psihičkog, navedena ponašanja za posljedicu imaju i pogoršanje tjelesnog zdravlja, s obzirom da podrazumijevaju smanjenu fizičku aktivnost, poremećen dnevni bioritam uz neredovitu prehranu itd. (što opet vodi ka porastu kardiovaskularnog rizika, pretilosti i dijabetesu).

Iz svega možemo zaključiti da tema borbe protiv bolesti ovisnosti ima svoju veliku težinu i u ovim vremenima (kada se resursi i kadrovi u zdravstvenom sustavu preusmjeravaju na borbu protiv aktualne pandemije), koju ako zanemarimo, nakon „potresa“ pandemije možemo očekivati „tsunami“ javnozdravstvenih problema. Stoga, umjesto da smo ovih dana usmjereni na ono što ne možemo, razmislimo o onome što možemo – čuvati i njegovati mentalno zdravlje od najranije životne dobi, jer prevencija bolesti ovisnosti je moguća i dobrih savjeta je mnogo – poslušajmo ih.

 U slučaju da imate bilo kakvih pitanja ili vam treba stručna pomoć, stojimo vam na raspolaganju.

Služba za javno zdravstvo, mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti,
WEB: www.zzjz-zz.hr
M mentalno-zdravlje@zzjz-zz.hr,
T +385 99 73 83 288

Korištenjem stranice www.zzjz-zz.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. Više o kolačićima

Skip to content