Poveznice

ISO 9001
ISO 14001
ISO/IEC 17025
ISO/IEC 27001

Mjesec borbe protiv ovisnosti 2019. godine

Mjesec-borbe-protiv-ovisnosti

Povodom obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti 2019. godine, Odjel za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti u suradnji sa Povjerenstvom za suzbijanje zlouporabe droga Zagrebačke županije te Pučkim otvorenim učilištem Samobor organizirao je stručni skup u Samoboru pod nazivom “Alkohol i pušenje – ozbiljne ovisnosti”.

U uvodnom djelu skupa sudionike su pozdravili Nadica Žužak, zamjenica župana i predsjednica županijskoga Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga, Leo Šunjić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije te Juro Horvat, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Samobora.Skup je moderirala Miljenka Plečko, psihologinja Odjela, koja je provela i informativnu radionicu o pušenju. Uz to, sudionici su imali priliku izmjeriti koncentraciju alkohola u krvi alkohol-testerom, što se pokazala kao zanimljiva aktivnost za mnoge uzvanike.

Stručnapredavanja održali su Irena Rojnić, dr.med. spec. psihijatrije, te dr.sc. Petar Smontara, pedagog-savjetnik. Dr. Rojnić podjelila je s uzvanicima svoja iskustva i saznanja dobivena u radu u Dnevnoj bolnici za ovisnosti o duhanu Psihijatrijske bolnice „Sv. Ivan“, koja je prva takva dnevna bolnica u Hrvatskoj. Dr.sc. Smontara održao je predavanje pod nazivom „Rizični i zaštitni faktori za opijanje adolescenata“, u kojem je sudionike upoznao s bitnim činjenicama i vlastitim razmatranjima o razvoju ovisnosti kod adolescenata.

Skupu je prisustvovalo 80 stručnjaka raznih profila, koji se između ostaloga bave i prevencijom ovisnosti, a dolaze iz sustava školstva, socijalne skrbi, pravosuđa i zdravstva, a kao posebnu skupinu sudionika treba izdvojiti učenike samoborske srednje škole koji su pokazali interes postavljanjem pitanja i sudjelovanjem u raspravi. Po završetku predavanja sudionici su bili pozvani na nastavak rasprave uz prigodni domjenak. 

Korištenjem stranice www.zzjz-zz.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. Više o kolačićima

Skip to content