Poveznice
Search
ISO 9001, ISO 14001, ISO/IEC 17025, ISO/IEC 27001

Međunarodni dan spavanja

Svake godine u petak prije proljetnog ekvinocija na sjevernoj hemisferi, obilježava se Svjetski dan spavanja. Ove godine je to petak 18. ožujka. Ovogodišnji slogan je „kvalitetan san, zdrav um, sretan svijet“. Obilježavanje je pokrenuto 2008. godine s ciljem podizanja svijesti o tome da je san suvremenog čovjeka često narušen navikama modernog života. 

Svjetsko društvo za spavanje (WSS – World Sleep Society) je idejni začetnik ovog obilježavanja kojem je cilj u prvom okupljanju bio potaknuti suradnju zdravstvenih stručnjaka iz područja spavanja. Općeprihvaćeno uvjerenje koje su spomenuti stručnjaci uočili bilo je zanemarivanje važnosti sna u području brige za zdravlje i osobnu dobrobiti. Dio uzroka takvih stavova su pripisali suvremenom društvu koje potiče i podržava konstantnu aktivnost, dostupnost i povezanost –  24/7.

Problemi spavanja dio su globalne epidemije koja utječe na narušeno zdravlje i kvalitetu života do 45% svjetske populacije. Radi poteškoća povezanih sa spavanjem, svake godine 71 000 osoba bude ozlijeđena, dok radi posljedica nesreća uzrokovanih istim problemom godišnje smrtno strada 1550 osoba. Prema podacima iz 2016. godine, u Sjedinjenim Američkim Državama problemi spavanja uzrokuju godišnje gubitke od preko 400 milijardi dolara.

Aktivnost u kojoj provedemo oko trećinu života svakako zaslužuje da joj posvetimo pažnju. „Kvalitetan san je temelj zdravlja i njegova kvaliteta može utjecati ne samo na našu razinu energije nego i na naše mentalno i emocionalno zdravlje“, kažu stručnjaci iz Svjetskog društva za spavanje. Koliko spavamo je važno, no važnija od toga je kvaliteta našeg sna. Tri važna čimbenika kvalitetnog spavanja su 1) trajanje spavanja – u onoj mjeri koja će osobi omogućiti da bude odmorna i aktivna u danu, 2) kontinuitet spavanja – san treba biti cjelovit, a ne isprekidan buđenjima, 3) dubina sna – san treba biti dovoljno dubok kako bi bio okrepljujući. 

Zdravo spavanje nije isto što i odsutnost poremećaja spavanja. Loša kvaliteta spavanja povezana je s brojnim negativnim ishodima po naše fizičko i mentalno zdravlje. To uključuje ponašanja poput premalo spavanja ili učestalo mijenjanje ritma spavanja i ustajanja. Kvaliteta našeg sna je važnija od količine vremena koje provedemo spavajući, iako se niti jedno ne smije zanemariti. Dobar san je posebno važan za djecu. Kako biste poboljšali kvalitetu sna donosimo vam preporuke stručnjaka iz Svjetskog društva za spavanje.

ZDRAV SAN ZA ODRASLE

 1. Odredite vrijeme u koje idete spavati i u koje ustajete.
 2. Ako tijekom dana prilegnete i spavate neka to ne bude dulje od 45 minuta.
 3. Izbjegavajte pretjeranu konzumaciju alkohola i pušenje 4 sata prije odlaska na počinak.
 4. Izbjegavajte kofein 6 sati prije spavanja. Ovo obuhvaća kavu, čajeve, gazirane napitke i čokoladu.
 5. Izbjegavajte tešku, začinjenu, slatku hranu 4 sata prije spavanja. Lagan obrok prije spavanja je u redu.
 6. Vježbajte redovito, no ne prije spavanja.
 7. Koristite udoban i kvalitetan  ležaj.
 8. Pronađite temperaturu sobe koja vam odgovara i prozračujte sobu, neka ne bude zagušljiva.
 9. Isključite sve uređaje koji bi vas mogli ometati tijekom spavanja, a sobu zamračite kako bi što manje svijetla dopiralo u vašu sobu.
 10. Krevet koristite za san i intimne odnose, neka vam krevet ne bude zamjena za ured, radni prostor ili provođenje vremena općenito.

ZDRAV SAN ZA DJECU (OD ROĐENJA DO 12 GODINA)

 1. Neka djeca idu na spavanje u isto vrijeme svake noći, poželjno je prije 21h.
 2. U skladu s njihovom dobi vodite brigu o potrebnom dnevnom odmoru.
 3. Uvedite pozitivnu rutinu pripreme i odlaska na počinak (pranje zubi, pjesme ili priče za spavanje).
 4. Soba u kojoj spavaju bi trebala biti ugodne temperature, tamna i tiha.
 5. Potičite djecu da zaspu sama, neovisno o vama.
 6. Djeca bi trebala izbjegavati snažno svijetlo dok su u krevetu i tijekom noći te povećano izlaganje svjetlu ujutro.
 7. Vodite brigu o tome da dijete prije spavanja ne jede tešku hranu ili se bavi nekom intenzivnom fizičkom aktivnošću.
 8. Sve elektroničke uređaje držite van dječje sobe i ograničite im uporabu tih uređaja prije spavanja (npr. mobitel, tablet, računalo, televizor).
 9. Djeca također trebaju izbjegavati napitke koji sadrže kofein, poput čajeva (uključujući i ledeni čaj), gaziranih napitaka te čokoladu.
 10. Neka djeca imaju uobičajen dnevni ritam, što uključuje i redovite obroke.

(Izvor: worldsleepday.org)

Odjel za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti
Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije

Korištenjem stranice www.zzjz-zz.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. Više o kolačićima

Skip to content