Poveznice
Search
ISO 9001, ISO 14001, ISO/IEC 17025, ISO/IEC 27001

Međunarodni dan osoba s invaliditetom (3.12.)

Na svojem sam radnom mjestu prvi puta doživjela nelagodu pri dolasku pacijenta u invalidskim kolicima u trenutku kada su vrata našega savjetovališta bila preuska za ulazak tih kolica! A osobi je trebalo hitno savjetovanje vezano za jednu prekretnicu u životu! Majka osobe u kolicima i ja smo se pogledale i istovremeno krenule tražiti rješenje…

Možda se u životu niste susreli s takvim problemom, no, vjerujte, meni je sasvim brzo postalo jasno koliko često smo nemarni i preskočimo osnovne tehničke preduvjete za dostupnost/pristupačnost usluga osobama s invaliditetom.

Kako se 3. prosinca obilježava Međunarodni dan osoba s invaliditetom, odlučila sam vam kratkim prikazom nekih podataka pokazati zašto se obilježava taj dan!

Znate li?

Da će kroz život , privremeno ili trajno, preko 1/6 svjetske populacije doživjeti invaliditet, bez obzira bila tu riječ o nemogućnosti kretanja, neurološkoj, genetskoj ili mentalnoj poteškoći (npr. depresiji). U kombinaciji s osobnim i okolinskim faktorima moguće da će izostati socijalna podrška u tom trenutku.

Od ukupnog broja osoba s invaliditetom, njih 80% živi u zemljama u razvoju.

Procjena je da je otprilike 46% osoba starijih od 60 godina iskusilo  neki oblik invaliditeta.

Jedna od četiri žene će u životu najvjerojatnije doživjeti određeni oblik invaliditeta, kao i jedno od desetero djece.

Prema podacima Registra o osobama s invaliditetom Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj živi preko 500 000 osoba s invaliditetom, od čega je 60 % muškaraca i 40 % žena.

Podaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) govore da su osobe s invaliditetom među najpogođenijima udarima pandemije Covida -19. (Uzmite u obzir i podatak koliko je češća smrtnost od bolesti izazvane SARS-cov 19 virusom).

Iz tog je razloga UNESCO odlučio ove godine posvetiti cijeli tjedan aktivnostima uoči Međunarodnog dana osoba s invaliditetom (od 25.11.-3.12.) pod zajedničkim imenom „Iznova gradimo bolje“- ususret inkluzivnom, dostupnom i održivom postkovid-svijetu, za osobe s invaliditetom. Također, UNESCO potiče kampanju povećanja svjesnosti „Ispričajmo svoju priču, ostvarimo svoja prava“ na svojim  službenim kanalima socijalnog komuniciranja, usredotočujući se na život osoba s invaliditetom (sjetite se da su platnene maske u Hrvatskoj prvo krenule šivati osobe s tjelesnim invaliditetom!).

U razdoblju pandemije pojavila se i potreba inovativnog korištenja digitalne tehnologije, kako za sve, tako i za osobe s invaliditetom.

Veliki koraci u osvješćivanju problema osoba s invaliditetom, do danas su već učinjeni, no to osvješćivanje se gradi i dalje. Svakako vam preporučam da otvorite poveznicu na EPSO

https://epso.europa.eu/how-to-apply/equal-opportunities_hr

kao mjestu gdje ćete otkriti kako se pri zapošljavanju pružaju iste šanse svima koji apliciraju.

Ili, ako vas zanima koje su mogućnosti kretanja i putovanja za osobe sa smanjenom pokretljivošću ili invaliditetom, pročitajte  o pravima i mogućnostima na :

https://europa.eu/youreurope/citizens/travel/transport-disability/reduced-mobility/

Stoga, umjesto zaključka, razmislimo možemo li i sami doprinijeti proširenju svijesti i boljem odnosu prema osobama s invaliditetom? Sigurna sam da možemo…

Korištenjem stranice www.zzjz-zz.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. Više o kolačićima

Skip to content