Poveznice
Search
ISO 9001, ISO 14001, ISO/IEC 17025, ISO/IEC 27001

Međunarodni dan obitelji – Obitelj i klimatske promjene

Generalna skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 15. svibnja Međunarodnim danom obitelji. Cilj ove manifestacije je podizanje svijesti o problemima s kojima se obitelj kao zajednica suočava te širenje znanja o socijalnim, ekonomskim i demografskim procesima koji pogađaju obitelji. Tema ovogodišnjeg dana je „Obitelji i klimatske promjene.

„Klimatske promjene negativno utječu na zdravlje i dobrobit obitelji putem povećanog onečišćenja i ekstremnih vremenskih uvjeta poput uragana, suša i poplava. Sve to vodi do prisilnog raseljavanja i gubitka prihoda za život.(www.un.org)

Budući da se životne vrijednosti najbolje stječu i prenose kroz obitelji i preko generacija, poticaj koji UN daje svim obiteljima je edukacija i usvajanje navika održivosti i važnosti obraćanja pažnje na klimatske promjene od rane dobi. Navedeno najčešće uključuje održivi ekonomski model u obliku redukcije otpada i obnavljanja prirodnih resursa. Ovaj oblik gospodarenja se naziva cirkularna ili kružna ekonomija i označava prijelaz s tradicionalnog linearnog gospodarstva.

Na tu temu na stranicama UN-a piše: „Bez drastičnih akcija, prilagodbe i usporavanja učinaka klimatskih promjena, pojedinci  i obitelji će se suočavati sa sve većim poteškoćama i troškovima.“

Cirkularna ekonomija predstavlja regenerativni ekonomski sistem u okviru kojeg se proizvodni resursi, otpad, emisija otpada i energetski odljev značajno smanjuju usporavanjem, zaokruživanjem i produžavanjem energetskih i materijalnih ciklusa (životnih krugova) u proizvodnji. To se ostvaruje osmišljavanjem i stvaranjem proizvoda na takav način da im se maksimalno produži životni vijek, ali i održavanjem, servisiranjem i reciklažom.“ (https://cirkularnaekonomija.org/sta-je-cirkularna-ekonomija/koncept/)

Jasno je da obitelj kao društvena zajednica ima nezamjenjivu ulogu u planiranju budućnosti budući da postizanje ciljeva održivog razvoja bez obitelji koje prosperiraju nije moguće.

Odjel za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti
Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije

Korištenjem stranice www.zzjz-zz.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. Više o kolačićima

Skip to content