Poveznice

ISO 9001
ISO 14001
ISO/IEC 17025
ISO/IEC 27001

Međunarodni dan nenasilja 2020.

15. lipnja 2007. godine donesena je Rezolucija UN-a kao prvi međunarodni dokument koja govori o nenasilju te u sebi sadržava univerzalnu važnost principa nenasilja, želju da se uspostavi kultura dijaloga, mira i tolerancije. Od tada se obilježava i Međunarodni dan nenasilja, 2. listopada svake godine, kada je rođendan Mahatme Ghandija, indijskog mirotvorca, filozofa, političara i nenasilnog pokretača otpora za nezavisnost svoje zemlje.

Kako adekvatno obilježiti taj dan?

Lanjske, 2019. godine ovaj se međunarodni dan pri UN-u obilježavao edukativnim tekstovima, osvješćivanjem i video-konferencijama o klimatskim promjenama (poklopilo se to sa 150. godišnjicom Ghandijevog rođenja).

U pojedinim zemljama svijeta taj se dan obilježava ceremonijama svjetla i mira, puštanjem lampiona u zrak; određeni broj umjetnika postavlja izložbe fotografija s mirotvornim porukama; provode se ulične kampanje, održavaju seminari, novinarske konferencije, potpisuju peticije…

Kao dio europskog kulturnog kruga i mi svojim doprinosom potičemo kulturu nenasilja: jeste li  čuli za nagradu „Luka Ritz“ ili za nagradu Centra za mir, nenasilje i ljudska prava, iz Osijeka, nazvanu po prof. Krunoslavu Sukiću?

Ove godine, u pandemiji Sars-Cov-2 virusa, odlučili smo obilježiti dan nenasilja ovim tekstom u kojem vas želimo podsjetiti koliko ste vi osobno moćni promijeniti neka zbivanja u svijetu pod motom

Budi promjena koju želiš vidjeti!“

Stoga, na današnji dan možete isključiti tv-program nasilnog sadržaja i umjesto toga pustiti sebi dobru glazbu; nemojte igrati kompjutersku igricu koja uključuje nasilje, već pročitajte jednu lijepu pjesmu.

Budite posebno nježni sa svojim kolegicama i kolegama, prijateljima i članovima obitelji, povedite razgovor o miru, ljubavi i toleranciji. Danas nemojte zgaziti ni mrava J!

Što je nenasilje?

Nenasilje je pojam ili situacija u kojoj osoba izbjegava konflikte, posebno uporabu fizičke sile u raznim vrstama sukoba.

Pojam NENASILJE se kroz proteklo vrijeme  toliko proširio u uporabi  da je poprimio novo semantičko značenje. On ne obilježava samo pacifizam, već je prisvojen od različitih grupa u svijetu koje uz pomoć tog pojma, označavaju društvenu promjenu,  te protutežu ratnim djelovanjima i sukobima. Kroz obrazovanje i osvješćivanje, moguće je djecu odgojiti za nenasilje i miroljubivo rješavanje sukoba!

Nenasilje je također dokazana metoda za socijalne promjene.

Nenasilje je široka lepeza ili još bolje, kišobran  pod  koji se okuplja više kategorija aktivnosti. Za nenasilje se mogu pokretati miroljubivi protesti, pisati peticije i prikupljati potpisi. Primjerice, prije zadnjeg vala burnih protesta u SAD-u, miroljubivo se ukazivalo na nejednakosti i svi su napori bili usmjereni na mirno širenje ideja.

Danas, kada su prosvjedi ne samo u SAD-u nego i u Europi gotovo svakodnevna pojava, upitajmo se smijemo li drugima činiti ono što ne želimo da se desi nama samima?

„Na svijetu ima dovoljno za čovjekove potrebe, ali ne i za njegove pohlepe“ M.Ghandi

Korištenjem stranice www.zzjz-zz.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. Više o kolačićima

Skip to content