Poveznice
Search
ISO 9001, ISO 14001, ISO/IEC 17025, ISO/IEC 27001

Malarija

Zarazna bolest malarija u RH je iskorijenjena još 1964. godine. Godišnje se pojavljuju isključivo takozvani uvezeni (importirani) slučajevi.

Javno zdravstveni podaci pokazuju kako su slučajevi ove zarazne bolesti u RH od 2009. godine nadalje isključivo importirani iz endemskih područja malarije u svijetu. Ovogodišnji slučaj zaraze malarijom također je importiran. Oboljeli je doputovao iz endemskog područja malarije te je uspješno izliječen.

Uzročnik malarije je parazit Plasmodium i na čovjeka se prenosi ubodom ženke zaraženog komarca iz roda Anopheles. Komarci navedenog roda prisutni su u RH sa oko 12 posto zastupljenosti od ukupnog broja komaraca.

Malarija se može spriječiti upotrebom kemoprofilakse uoči putovanja u zemlje u kojima je endemski prisutna i prema uputama epidemiologa. Savjetovanje o mjerama zaštite protiv malarije i zaštiti zdravlja na putovanju dostupno je u epidemiološkoj ambulanti Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Korištenjem stranice www.zzjz-zz.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. Više o kolačićima

Skip to content