Poveznice
Search
ISO 9001, ISO 14001, ISO/IEC 17025, ISO/IEC 27001

Izvještaj o radionici u vrtiću “Vrtuljak”

Izvještaj-o-radionici-u-vrtiću

Povodom Nacionalnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja djelatnici Odjela za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti družili su se s polaznicima dječjeg vrtića “Vrtuljak” u Zaprešiću te proveli nekoliko edukativnih radionica s ciljem osvještavanja problematike zlostavljanja među vršnjacima. Djeca su s veseljem ispunjavala zadatke te pokazala visok stupanj razumijevanja o poželjnim i nepoželjnim oblicima interakcije s kolegama. Promovirane su socijalno prihvatljive interpersonalne reakcije kao temelj prevencije nasilničkog i netrpeljivog ponašanja.

Inicijativa obilježavanja Dana borbe protiv vršnjačkog nasilja pokrenuta je 2007. godine na svjetskoj razini, a potaknuta neugodnim događajem kada je dječak iz Kanade ismijavan i zlostavljan jer je u školu obukao ružičastu majicu kao podršku vlastitoj majci koja je oboljela od raka. Vršnjačko nasilje je isticanje moći agresijom. Definira se kao negativna verbalna ili tjelesna akcija koja ima neprijateljske namjere, uznemiruje žrtvu, ponavlja se tijekom vremena, a zasniva se na nesrazmjeru moći.

Vršnjačkim se nasiljem smatra ako učeniku drugi učenik ili grupa učenika govori ili čini loše ili neugodne stvari. Zlostavljanjem se može smatrati i ako se učenika opetovano zadirkuje na način koji mu je neugodan ili ako ga se namjerno izostavlja iz aktivnosti. Ponavljanjem zlostavljanja nasilnici povećavaju svoju moć, a žrtve svoju gube. Od velike je važnosti da se o ovoj temi razgovara na vrijeme, u odgovarajućoj dobi te da se na ovakav način podigne svijest i prevenira moguće nasilje.

Korištenjem stranice www.zzjz-zz.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. Više o kolačićima

Skip to content