Poveznice
ISO 9001, ISO 14001, ISO/IEC 17025, ISO/IEC 27001

Hrvatski dan bez duhanskog dima

U Hrvatskoj se obilježava nacionalni dan bez duhanskog dima, uvijek na prvi dan korizme, ove je godine to 22. veljače. Kako smo se trudili taj dan obilježiti prigodnim tekstovima i ranijih godina, sigurni smo da među zainteresiranima ima osoba koje su nas čule, promijenile su svoje ponašanje, te odbacile cigarete.

Postoji podatak da okorjeli pušači u svom životu prekidaju pušenje 6-7 puta, dok ne dođu do konačnog prestanka i održavanja apstinencije.

Danas vam želimo pomoći da za početak prekinete pušiti barem na 24 sata, da vidite da možete provesti dan bez cigarete i bez njenih 4000 štetnih sastojaka.

Prestanak pušenja nije mali izazov, ali vjerujte, sve se može uz trud. Dokaz tome su svi oni koji su do sada prestali pušiti (u svijetu ih se mjeri u milijunima).

Ne želimo vas plašiti podacima o stopi smrtnosti godišnje od cigareta, podacima o respiratornim bolestima (primjerice karcinomu pluća) ili podacima o bolestima krvožilja.

Želimo da pronađete vlastiti motiv i donesete vlastitu odluku o prestanku pušenja!

Mogući razlozi za prestanak pušenja su zdravstveni i ekološki- želite manje zagađivati okolinu, želite ostaviti ovo mjesto (Zemlju) kao poželjno za život i budućim generacijama.

Primjerice, godišnje se krče brojne šume, degradira se tlo, onečišćuje se zrak, zagađuje se tlo pesticidima kod uzgoja duhana, onečišćuju se vode, a znamo kako je svakim danom pitke vode sve manje…

Kako bismo i mi dali svoj doprinos za nepušenje, ove smo godine snimili radijsku emisiju o pušenju koja je nastala u suradnji sa ZFM (snimila ju je novinarka Klaudia Jurgan) i koja je emitirana uoči Dana bez duhanskog dima.

Isto tako, sudjelovali smo u radu Okruglog stola-Hrvatski dan nepušenja, održanog u Edukacijskom centru HZJZ. Svaku informaciju koju smo čuli u kvalitetno pripravljenim izlaganjima, spremni smo uklopiti u svoj rad i primijeniti u  Službi za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti.

Ukoliko biste željeli pomoć i podršku u odvikavanju od pušenja, slobodno nam se javite u naš Odjel za mentalno zdravlje  i prevenciju ovisnosti, broj našeg centralnog naručivanja je 0997383288 (svaki dan od 13-15 h) ili na mail mentalno-zdravlje@zzjz-zz.hr.

Korištenjem stranice www.zzjz-zz.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. Više o kolačićima

Skip to content